Ekonomka Lipovská: Babiš jako Baťa? Ten mluvil o něčem jiném. Ale vládní plán dává smysl

03.01.2020 22:30

Ekonomka Hana Lipovská z brněnské Masarykovy univerzity se vrací k novoročnímu projevu premiéra Andreje Babiše. „De facto nám Babiš oznámil obrat hospodářské politiky země,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas ekonomka, jež premiérův projev z těch, které letos pronesli nejvyšší ústavní činitelé, považuje za jediný nabízející ekonomickou vizi.

Ekonomka Lipovská: Babiš jako Baťa? Ten mluvil o něčem jiném. Ale vládní plán dává smysl
Foto: Repro XTV
Popisek: Ekonomka a analytička Hana Lipovská

Premiér Andrej Babiš ve svém projevu na Nový rok řekl: „Za naší vlády stát převezme štafetu ekonomického růstu,“ řekl předseda vlády. Podle Lipovské je to významný obrat od roku 1989. Babišův projev hodnotí jako nejnosnější proto, že se v něm snažil načrtnout nějakou ekonomickou vizi.

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

Předseda vlády podle jejích slov vystoupil s jistou předmluvou k Národnímu investičnímu plánu. „Na jednu stranu se velmi silně hlásí k odkazu první republiky, především Jana Antonína Bati, na druhou stranu se snaží načrtnout jakousi hospodářskou politiku vlády. A na třetí straně je ten konkrétní seznam jednotlivých návrhů, které vláda spolu s kraji a obcemi přinesla,“ vyjmenovala Lipovská tři zajímavé oblasti.

Následně se pustila do porovnání plánu Bati z roku 1937 s tím vládním, o němž Babiš hovořil. „Rozdíl je v tom, že Baťa říká: musíme postavit dům, zasadit zahradu a vysadit nové stromy. Národní investiční plán ale tvrdí, že budeme muset každý den kupovat šest rohlíků, jednou týdně dvě lahve mléka a máslo. Zabývá se běžnou rutinou státu nebo investicemi, které stejně musejí být zaplaceny,“ zdůrazňuje ekonomka.

V kontextu s tím Lipovský upozorňuje, že stojíme na pokraji významné ekonomické nejistoty. „Jestli se chceme vyhnout pádu do recese, nebo dokonce do krize, pak dává smysl, když má vláda nějaký zásobník nápadů nebo investic,“ říká s tím, že podle premiérova projevu se předpokládá, že budou k dispozici dotace z evropských fondů, což není zaručeno.

Jeho nejdůležitější slova, jež z úst premiéra v jeho novoročním projevu zazněla, se týkala podle ekonomky hospodářského směřování Česka. „Předpokládá, že nositelem hospodářského pokroku má být silný stát. Ne firmy, ne jednotlivci nebo trh, ale silný, vševědoucí, všemohoucí stát, který bude jednotlivým podnikům, možná korporacím, schopen říkat, co dělat, které silnice stavět, a ty mu potom svými financemi pomohou,“ dodádá Lipovská.

Především pak poukázala na konec Babišova projevu, že „za naší vlády stát převezme štafetu ekonomického růstu“. „De facto nám byl oznámen třetí významný obrat v naší hospodářské politice,“ podotýká s tím, že to zároveň vyplývá i z národního plánu.

„Před 30 lety jsme se rozhodli, že budeme chtít tržní ekonomiku, před deseti lety, kdy nabyla účinnosti Lisabonská smlouva, se měla začít zavádět sociálně-tržní ekonomika. Premiér však naznačil, že dál hodlá jít cestou intervencionismu, dřív se tomu říkalo korporativismus,“ uzavírá Lipovská a dodává, že to je způsob spolupráce silného státu s podniky, které budou plnit úkoly na základě nějaké shody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…