Elektrifikace tratí stála miliardy, vláda přesto nakupuje diesely

01.12.2012 6:35

Elektrifikované tratě, do kterých v minulosti stát investoval miliardy korun, se ukazují být zbytečné. Čím dál častěji se po nich totiž místo elektrických lokomotiv prohánějí ty, které jezdí na naftu.

Elektrifikace tratí stála miliardy, vláda přesto nakupuje diesely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

Informaci přinesl server Idnes.cz. Elektrické lokomotivy se totiž nevyplatí nasazovat na kratší tratě a jsou dražší. Od nového roku také hodlá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) snížit poplatek za dieselovou lokomotivu, která jede pod trolejí. Dopravce, který se rozhodne pro diesel, musí nyní zaplatit o 25 procent víc, než ten, který zvolí elektřinu. Od příštího roku ale tento poplatek klesne na 7,5 procenta. V neprospěch ekologické traťové dopravy hraje také fakt, že elektrifikací neprošly zdaleka všechny tratě. Elektrické lokomotivy jsou také drahé. "Také pořizovací náklady na motorové vlaky jsou podstatně nižší v řádech desítek procent oproti elektrickým vozidlům," řekl serveru mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

V momentě, kdy se lokomotivy kupují například z evropských dotací, se drahám vyplatí nakoupit ty dieselové, jako v případě podkrušnohorské tratě. I přesto ale hodlá vláda eletkrifikovat další úseky, a to například Brno - Zastávka u Brna či Otrokovice - Zlín. "Elektrizace bude též součástí modernizace trati Praha - letiště a do Kladna," dodává muvčí SŽDS Petr Tesař. Podle odborníka na vlakovou dopravu Petra Kadeřávka ale vláda v některých případech investovala do elektrifikace zbytečně. "Mnohé elektrifikační projekty se neuskutečnily na základě reálných potřeb," upozorňuje Kadeřávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

16:38 „Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

Tak dlouho dělali svými kecy ze slovenského premiéra hrozbu pro demokracii, až jeden idiot uvěřil, ž…