Elektronická volba zákonodárců má podle politologů svá rizika

05.03.2015 21:45

Elektronická volba zákonodárců má podle politologů svá rizika v podobě nedodržení ústavou dané podmínky tajnosti hlasování nebo snadného kupčení s hlasy. Další nebezpečí je i v možnosti technického selhání. Politologové Miloš Brunclík a Matěj Trávníček z Karlovy univerzity se na tom dnes shodovali při semináři ve Sněmovně, který se týkal možností alternativních forem volby zastupitelů.

Elektronická volba zákonodárců má podle politologů svá rizika
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

K nejdiskutovanějším patří hlasování po internetu, které z evropských zemí nejvíce využívá Estonsko - naposledy při nedávných parlamentních volbách. Možnost zvolit svého poslance po internetu využila třetina Estonců, uvedl Brunclík. Estonský zákon umožňuje lidem svou elektronickou volbu během hlasování změnit, přičemž za platnou je považována až poslední volba. Navíc mohou Estonci hlasovat i tradičně ve volebních místnostech, tato volba ruší hlas odevzdaný elektronicky, podotkl Brunclík.

Možnost manipulace s výsledky voleb nebo hackerské útoky

Při elektronických volbách se podle něj zatím výrazně neprokázalo, že by možnost hlasovat z domova přilákala k volbám výrazně více voličů. Spíše ji využívají ti, kteří chodili volit i tradičním způsobem. Případné zavedení elektronického hlasování tak "povede k aktivizaci aktivních", přisvědčil Trávníček.

Možnost přepsat elektronický hlasovací lístek by podle Trávníčka mohla být jednou z forem ochrany před kupčením s hlasy, které se v Česku objevuje hlavně při komunálních volbách. Jinak by ale zřejmě nebyl problém koupit přihlašovací údaje k elektronickému hlasování od k tomu svolných obyvatel a například v internetové kavárně vyplnit hlasovací formulář za ně, míní Trávníček.

K technickým rizikům elektronických voleb pak Trávníček zařadil možnost manipulace s výsledky voleb nebo hackerské útoky. V případě ČR by prý významně neurychlily sčítání hlasů nebo nesnížily chybovost. Politolog s odkazem na analýzy ministerstva vnitra uvedl, že náklady na pořízení elektronického systému voleb by mohly představovat 392 až 442 milionů korun. Vrátit by se mohly až v dlouhodobém horizontu v podobě nižších výdajů za volební písemnosti včetně hlasovacích lístků.

Levnější variantou by byla korespondenční forma voleb, tedy hlasování poštou, o které léta usilují senátoři zejména z komise pro krajany. Na nízké volební účasti Čechů pobývajících v zahraničí má totiž vliv to, že kvůli výběru poslanců by museli vážit často dalekou cestu na zastupitelské úřady. Kvůli jiným typům voleb by museli přijet zpět do ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…