Elektronické volby jsou v nedohlednu. Prý by byly příliš drahé

23.10.2013 21:22

Mluvčí Ministerstva vnitra v Hyde parku ČT prozradil, že se chystá úprava voličských průkazů tak, aby nemohly být zfalšovány. S odvoláním na ostatní státy také odmítl, že by elektronické volby byly vhodnou cestou.

Elektronické volby jsou v nedohlednu. Prý by byly příliš drahé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

„Voličské průkazy budeme od příštího roku upravovat tak, aby na nich byly ochranné prvky. Budou s číslem, takže nepůjdou falšovat. Zatím se nikdy nestalo, že by někdo volil na falešný voličský průkaz, i když takové informace byly. Chceme je zabezpečit tak, aby případné falšování bylo ztížené natolik, aby to nikdo ani nezkoušel,“ uvedl Vladimír Řepka z Ministerstva vnitra.

Historky z I. republiky

Výhodnost elektronického hlasování odmítl. „Kdykoli se v okolních státech s výjimkou Estonska zaváděly elektronické volby, tak tam také brzy skončily. V Německu je zakázal soud. Navíc by to bylo velmi finančně náročné, protože kromě stávajícího systému, který bychom museli zachovat, bychom udržovali ještě elektronickou podobu. Věcný záměr zákona připravený je, ale novelizace zákona se nepřipravuje,“ prohlásil.

A v pořadu došlo i na volební historky z minulosti. „Za I. republiky byla ze zákona povinnost voličů zúčastnit se voleb,“ začal místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. „My jsme zaznamenali případy, kdy někteří lidé odmítli jít volit, když byly volby v neděli, a raději šli na dva, tři dny do vězení, než aby porušili Boží přikázání,“ vyprávěl Drápal.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…