Europarlament a rezoluce proti Slovensku. Ivan David popsal, co se kolem toho odehrávalo

21.01.2024 11:37 | Monitoring

Evropský parlament ve středu svou většinou přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury. Poslanci se shodli na tom, že takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni. Proti přijaté rezolucí se staví europoslanec Ivan David, speciální prokuratura podle něj na Slovensku terorizovala opoziční politiky a jiné nepohodlné osobnosti. I v České republice se justice stává nástrojem politické zvůle, píše na svém facebooku.

Europarlament a rezoluce proti Slovensku. Ivan David popsal, co se kolem toho odehrávalo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Europoslanec Ivan David

Europoslanci v přijaté rezoluci vyzývají slovenskou vládu, „aby tyto změny přehodnotila ve světle dopadů, které by mohly mít na podobu právního státu, finanční zájmy Evropské unie i její protikorupční systém“, informovala na svém webu Česká televize.

Slovenský premiér Robert Fico k rezoluci uvedl, že nese rukopis slovenských opozičních europoslanců, kteří prý svým kolegům navyprávěli nesmysly. „Tito slovenští opoziční europoslanci štvou orgány Evropské unie, Evropskou komisi, Evropský parlament proti Slovensku. Namlouvají těmto institucím, aby vůči Slovensku přijaly různé tresty, například pozastavení využívání evropských fondů,“ řekl Fico. Odpověď podle něj musí být tvrdá a demokratická.

Europarlament ve středu přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury většinou 496 hlasů ku 70. Rezoluci navrhlo 41 poslanců z šesti frakcí, tedy všech frakci mimo ID, kde je SPD.

Poslanec Evropského parlamentu Ivan David z SPD upozorňuje, že Úřad speciální prokuratury na Slovensku terorizoval opoziční politiky a jiné nepohodlné osobnosti. Přijatá rezoluce je podle něj vylhaná a velká většina hlasujících neměla jiné informace, než právě tento dokument.

„Vedle cizinců, kteří vůbec netuší, která bije, na seznamu nalezneme jména lidovců Šojdrové a Zdechovského a Slováků Bilčíka a Polláka, jejichž strany vypadly z vlády. Mezi navrhovateli je nápadně mnoho Španělů, asi následovníků španělské inkvizice. Pro návrh hlasovali všichni poslanci vládních stran plus Maxová za socdem a Charanzová a Dlabajová z ANO. Proti hlasovala většina naší frakce včetně mě, ostatní se zdrželi, Hlaváček, Knotek a Kovařík za ANO a Konečná z KSČM,“ přibližuje europoslanec Ivan David.

Evropská komise a Evropský parlament podle jeho slov zaútočily výhružným usnesením na občany Slovenska, kteří si dovolili nezvolit vládu v čele s jejich miláčkem, bývalým místopředsedou Evropského parlamentu Michalem Šimečkou ze strany Progresivne Slovensko prezidentky Čaputové. „Slováci ho většinově odmítli navzdory intenzivní propagandě většiny médií. Odmítli tím předchozí škodlivé vlády, podporující zničující Green Deal, imigraci a válku na Ukrajině, militarizaci a korupci předchozích vlád. Záminkou k útoku na novou demokraticky zvolenou vládu je její snaha o zrušení Úřadu speciální prokuratury,“ pokračuje Ivan David.

„Bohužel vidíme i v České republice, že justice se stává nástrojem politické zvůle. To se netýká všech pracovníků justice,“ dodává europoslanec.

„Rezoluce Evropského parlamentu zdůrazňuje nezávislost soudů. Zní to krásně, ale soudci nevznikají neposkvrněným početím, ale jsou jmenováni na něčí návrh prezidentem nebo prezidentkou, například reprezentující Progresivne Slovensko. Kariéra soudce, prokurátora nebo státního zástupce pak závisí na ochotě sloužit moci, která rozhoduje o jeho nebo její kariéře. Ti všeho schopní a ke všemu ochotní jsou pak dosazováni do soudů, které mohou kriminalizovat politické oponenty moci,“ upozorňuje Ivan David.

Považuje za drzost obviňovat současnou vládu z rozdělování slovenské společnosti a vyvolávání nenávisti. „Nenávist svojí činností vzbuzovaly předchozí slovenské vlády a nenávist vůči současné vládě rozněcují slovenská média hlavního proudu. Do boje proti Ficovi se zapojily známé firmy, česká manipulativní či dezinformační média: iRozhlas, Novinky, Seznam Zprávy, Reflex, Echo24, ČT24, Lidovky, iDnes, atd. S politicky motivovaným rozhodováním soudů máme své zkušenosti. Slovensko je napřed, lidé tam umírají ve vazbě,“ říká Ivan David.

„Pro návrh hlasovali všichni poslanci vládních stran plus Maxová za socdem a Charanzová a Dlabajová z ANO. Proti hlasovala většina naší frakce včetně mě, ostatní se zdrželi, Hlaváček, Knotek a Kovařík za ANO a Konečná z KSČM,“ dodává europoslanec Ivan David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takovou zvláštní prokuraturu nemají pokud vím nikdy. i u nás je to v rámci justiční soustavy , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 21.01.2024 13:19:08
tak není divu, že to chtějí změnit. Navíc vnitrostátní trestní právo nepodléhá nějakému neeexistujícímu evropskému trestnímu právu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…