Europarlament dnes vyzval k potrestání Maďarska. Podpořili to Štětina, celá ČSSD a všichni babišovci

17.05.2017 19:07

Evropský parlament dnes znovu vyčinil Maďarsku a vyzval k zahájení sankčního řízení vůči této zemi, pokud se bude i nadále odchylovat od principů liberální demokracie a právního státu jakožto základních pilířů členských zemí EU. Europoslancům se nelíbí např. postup vlády v Budapešti proti maďarským vysokým školám, na který doplácí např. soukromá Středoevropská univerzita miliardáře maďarského původu George Sorose.

Europarlament dnes vyzval k potrestání Maďarska. Podpořili to Štětina, celá ČSSD a všichni babišovci
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

Evropský parlament volá po zahájení sankčního řízení vůči Maďarsku, pokud se tato země bude stále více odklánět od hodnot Evropské unie. Stalo se tak podle článku 7 smlouvy o EU, který stanoví, že členské státy musejí dodržovat základní lidská práva, postupovat v souladu s principy právního státu a demokracie. Informuje o tom server Evropského parlamentu s tím, že je Evropská komise vyzvána, aby důsledně kontrolovala využívání evropských dotací v Maďarsku.

Celou zprávu v angličtině naleznete zde.

Pro rezoluci hlasovalo 393 poslanců Evropského parlamentu, 221 poslanců hlasovalo proti a 64 poslanců se zdrželo.  

Z českých europoslanců se zdrželi např. Luděk Niedermayer (TOP 09), Jiří Pospíšil (nezávislí za TOP 09), Stanislav Polčák (STAN), Jaromír Kohlíček (KSČM) či Kateřina Konečná (KSČM).

Proti rezoluci hlasovali Petr Mach (Svobodní). Evžen Tošenovský či Jan Zahradil (oba ODS) a spolu s nimi např. Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a Tomáš Zdechovský, taktéž z KDU-ČSL.

Pro rezoluci hlasovali Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Pavel Telička, Petr Ježek (všichni čtyři za hnutí ANO), Jaromír Štětina (TOP 09), a všichni europoslanci zvolení za ČSSD (Jan Keller, Miroslav Poche, Pavel Poc i Olga Sehnalová)

Co přesně bylo ve výzvě odhlasováno? Maďarsko by mělo zmírnit legislativu v oblasti přijímání uprchlíků, stáhnout návrh zákona, který ztěžuje fungování neziskových organizací v Maďarsku, a nakonec by mělo být dosaženo nějaké dohody se Spojenými státy, které umožní další fungování Středoevropské univerzity George Sorose v Maďarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …