Europeum perpetuum mobileum mausoleum

18.10.2021 18:03 | Komentář

Záhadný sled slov v titulku je slovní hříčkou, naznačující, že tato firma (Europeum) má díky setrvalým penězotokům zajištěné bezproblémové (perpetuum mobile) fungování, avšak hodnoty, jež vyznává, nás vedou do budoucnosti, která je až nepříjemně podobná mauzoleu, v němž jsou pohřbeny všechny naše (nejen národní) svobody.

Europeum perpetuum mobileum mausoleum
Foto: pixabay.com
Popisek: Cenzura - ilustrační foto

Co o sobě Europeum samo říká? V článku Naše mise na úvodní straně tvrdí: „Institut pro evropskou politiku EUROPEUM je neziskový, nepolitický a nezávislý think tank, který se zaměřuje na evropskou integraci a soudržnost. EUROPEUM přispívá k posilování demokracie, bezpečnosti, stability, svobody a solidarity napříč Evropou a aktivnímu vystupování České republiky v Evropské unii.“ Ejhle hned v první větě první lež. Europeum z podstaty své „mise“ nemůže být nepolitické, protože přece prosazuje politiku evropské integrace. To není nějaký samovolný evoluční proces, to je vysoce profesionální administrativní činnost sledující jednoznačně politické cíle.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
O dva řádky níže čteme: „EUROPEUM je nepolitický think tank, který není spojen s žádnou českou ani evropskou politickou stranou či hnutím.“ Tak si to porovnejme s dosavadními aktivitami lídrů spolku. Jeho ředitel Zdeněk Beránek už od roku 2007 pracuje na různých pozicích v české diplomacii. Jeho nezávislost je tedy chimérická. Pro zajímavost, týž pán vykonával funkci vedoucího oddělení EU a NATO v Zahraničním odboru Kanceláře prezidenta republiky (2014–2016). To je zvláštní spojení. Jeho nadřízeným tam tehdy byl Hynek Kmoníček. Zdalipak si ho sám vybral, nebo ho dostal přiděleného od tehdejšího ministra Lubomíra Zaorálka? Kruhy se nápadně spojují.

Beránek je ve funkci relativně krátkou dobu. Jeho předchůdcem byl Vladimír Bartovic, původně poradce ministra zahraničních věcí Zaorálka, nyní působí jako ředitel Politického odboru v Kanceláři slovenské republiky.

Další zajímavou postavou v tomto spolku je jeho výkonný ředitel Martin Vokálek. Jak je o něm psáno na stránce spolku: „Již od střední školy se několik let podílel na aktivitách Evropského parlamentu mládeže a je spoluzakladatelem české větve studentského transatlantického think-tanku European Horizons.“ Uvádí se o něm však též, že byl zapojen do činnosti organizace Cermat, která má zajišťovat monitoring studijních výsledků na různých typech škol. Co různých ostud, zejména v souvislosti s maturitami, Cermat v posledních letech způsobil, to nedává mnoho důvodů k důvěře jeho lidem. Nu, a o Vokálkovi se lze též dozvědět, že působil v Ústavu mezinárodních vztahů, jehož zakladatelem bylo MZV a v řadách jeho pracovníků nacházíme jména Tomáš Petříček či Tomáš Profant. Zdalipak v jeho případě jde o náhodu, nebo je bratrem exposlance za Piráty Ondřeje Profanta a synem či jinak blízce příbuzným Martina Profanta, dlouholetého hlavního poradce Petry Buzkové? Tak se ptejme: kde je ta domnělá politická nezávislost?

Co je výsledkem činnosti (zdráhám se říci: práce) Europea? Tak příkladně letní škola European Summer School - "Europe in Motion" – její účastníci se věnovali aktuálnímu tématu migrace v Evropě. Dále projekt Posílení bezpečnosti nezávislých novinářů a aktivistů na Krymu a Donbasu a podpora šíření informací z krizových oblastí Ukrajiny. A z téhož soudku „Doporučení týkající se možných opatření EU vůči Krymu“. A ještě jednou z onoho regionu, projekt „Odpověď na euroasijskou výzvu východoevropských zemí – Cílem projektu bylo propagovat integraci do Evropské unie ve dvou zemích Východoevropského partnerství – v Bělorusku a na Ukrajině.“

Obzvlášť zajímavý musí být program „Strany, voliči a národní identita – Projekt, který byl spuštěn v únoru 2016, se soustředí na výzkum užívání témat spojených s národní identitou politickými stranami a hledá odpovědi na otázky týkající se jejich postojů k evropské integraci, menšinám, národnímu povědomí a vztahům se zahraničními státy. K tomu používá metodu obsahové analýzy volebních programů a hledání skrytých sdělení v jejich textu. Cílem je zjistit, jak vyjádřené pozice politických stran k jednotlivým skupinám témat ovlivňují jejich volební výsledky.“ Jinými slovy vyhledávání „závadových“, totiž k národu a vlastenectví se vztahujících tezí a programových bodů v nabídce stran před volbami.

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28647 lidí
Takových programů a akcí najdeme (zdokumentovaných ve výročních zprávách spolku) mnoho. Z těch novějších (z roku 2020) stojí za zmínku (a jistě není třeba dlouze vysvětlovat) například Transatlantic Policy Forum, Prague Climate Talks, Workshopy pro střední školy – Mladí a klima, Jakou chceme EU v roce 2025? Zelená politika a dekarbonizace, Konec uhlí v Česku, Populismus a nacionalismus v koronavirových časech, Nový pakt o migraci a azylu atd. atd.

Ke konci roku 2020 vykázalo Europeum 28 pracovníků. Sídlo má na Staroměstském náměstí. Zjevně tedy nepůjde o právě nejlacinější instituci. Ve výroční zprávě však nenajdeme strukturu nákladů (tedy poměr osobních a provozních), jen jejich celkovou výši – bezmála 13 milionů korun. V kolonce příjmů je cca 13,5 milionů korun, z čehož přes 6 milionů pochází ze zdrojů EK, přes 3 mil. přispěl Visegrádský fond, české zamini přes půl milionu, dvě německé nadace (Hanns-Seidel-Stiftung a Heinrich-Böll-Stiftung) celkem skoro třičtvrtě milionu atd. Půldruhého milionu je identifikováno pouze jako „Vlastní aktivity a projekty v konsorciích s partnery“. Jaké aktivity a jací partneři to jsou, se můžeme jenom domýšlet. Každopádně působí finanční zpráva Europea značně nevěrohodně. Na první pohled se jeví vykázaná čísla přinejmenším podhodnocená. Sídlo v centru Prahy, desítky lidí, hromady projektů, to je za 13 milionů pořídit prostě nedá. Zkušený auditor, nejlépe forenzní, by se jistě vyřádil.

Závěr? Tento spolek nás ze všech tlampačů, zejména veřejnoprávních, neustále poučuje, jak máme milovat EU, migranty, green deal atd. Trochu to připomíná někdejší SČSP – Svaz československo-sovětského přátelství. Také vyráběl ideologické zboží, které nikdo nechtěl, nepotřeboval a nikdo mu nevěřil. Ale džob pro zúčastněné to byl jistě finančně atraktivní.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …