Europoslanci schválili nová pravidla pro boj s epidemiemi

04.07.2013 16:28

Europoslanci schválili na plenárním zasedání ve Štrasburku nová pravidla, díky kterým chce Evropská unie lépe čelit nejrůznějším přeshraničním zdravotním hrozbám, jakými byly koronavirus, epidemie E. coli v roce 2011 či chřipka H1N1 v roce 2009. Předpis zřizuje systém včasného varování, usnadňuje členským státům společný nákup léků a vakcín a umožní vyhlášení mimořádných situací na úrovni EU.

Europoslanci schválili nová pravidla pro boj s epidemiemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

"Zavedení tohoto systému je velmi přínosné a Česká republika toto rozhodnutí vítá," řekl ČTK hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Český europoslanec Milan Cabrnoch ČTK sdělil, že i při loňských problémech s nebezpečným metanolem v ČR se ukázalo, že dosavadní systém včasného varování není zcela funkční. Podobné to bylo i u jiných hrozeb.

Vylepšený systém má umožnit na úrovni EU rychlejší a lépe koordinovanou akci

Proto se začala Evropská komise zamýšlet nad tím, jak zvýšit koordinaci mezi státy. S prvním návrhem dokumentu přišla před více než rokem a tehdy chtěla celý dosavadní systém zrušit a postavit novou strukturu. S tím ale europoslanci nesouhlasili. "Není možné zrušit to, co fungovalo. Spíš bylo potřeba zlepšit komunikaci a koordinaci, vystavět to na tom, co každý členský stát považuje za dobře fungující. U nás je to třeba hygienická služba," uvedl český europoslanec Jiří Maštálka.

Vylepšený systém má umožnit na úrovni EU rychlejší a lépe koordinovanou akci. "To znamená, že členské země si budou s Evropskou komisí vyměňovat informace, jaký má která země plán pro případ vážných hrozeb jako třeba epidemií, a budou se snažit plány koordinovat. Uvedu příklad: aby se například nestalo, že se v Česku objeví smrtelně nebezpečný metanol, Češi ho sice doma zakážou, ale bude se i nadále vyvážet do Polska a na Slovensko. Tady musí být nějaká koordinace," popsal Cabrnoch, který je původním povoláním lékař stejně jako Maštálka.

Rozhodnutí také zavádí možnost vyhlášení evropské mimořádné situace

Systém schválený europoslanci rovněž umožňuje členským státům EU společný, a tedy lacinější nákup léků a vakcín. "Když byla ptačí chřipka, měli jsme problém s nákupem vakcín. Dokument dává státům možnost léky i vakcíny nakupovat společně. Není to povinnost, kterou by diktoval Brusel, ale jen rozšíření možnosti pro členské země," doplnil Maštálka.

Rozhodnutí také zavádí možnost vyhlášení evropské mimořádné situace, která by urychlila povolování léků potřebných pro zvládnutí krizí. Vznikne podpůrný výbor pro zdravotní bezpečnost, který dosud fungoval jen dobrovolně. Budou v něm zastoupeny všechny členské země a bude projednávat právě otázky zdravotní bezpečnosti.

Valenta doplnil, že dokument by měl vyjít v září 2013 v Ústředním věstníku EU, platit začne den poté. Od toho dne poběží lhůty pro splnění úkolů - země musejí do jednoho roku a pak každé čtyři roky dát informace o stavu svého plánování připravenosti, komunikovat 24 hodin sedm dní v týdnu skrze speciální síť s Komisí i ostatními státy, stanovit do čtyř měsíců od platnosti rozhodnutí své orgány zodpovědné za vydávání varování či posuzování rizik a poskytovat podklady Komisi, která vypracuje do dvou let od platnosti rozhodnutí první zprávu a poté každé tři roky další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…