Europoslanec Niedermayer: Nikdo si nechce vzít 10 tisíc imigrantů, když jim země jako my řekne ´To je váš problém´

14.09.2015 18:12

V dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu si Helena Šulcová pozvala europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera, který se v Evropském parlamentu vyjádřil pro přijetí kvót. Mluvili spolu o Schengenu, o řešení uprchlické krize i o budoucnosti Evropské unie.

Europoslanec Niedermayer: Nikdo si nechce vzít 10 tisíc imigrantů, když jim země jako my řekne ´To je váš problém´
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

„Když se dívám na média, tak odpor zemí V4 je nejsilnější,“ říká Niedermayer a dodává, že ani nejde o jejich obyvatelstvo jako spíš o „signály z těch nejvyšších politických pater“. Podle něj není současná diskuse přímo o kvótách, spíše o fungování Evropské unie jako celku a současnému postupu naší vlády nerozumí a říká, že jen pobíráme benefity a pak si postavíme hlavu.

Niedermayer tvrdí, že chápe přístup Jean-Claudea Junckera, který nechce nikoho přehlasovat. „Je tady velká snaha najít konsenzus,“ tvrdí Niedermayer, který ale nerozumí tomu, jak se snažíme najít řešení.

Současné rozhodnutí Německa uzavřít hranice se svými sousedy vnímá následovně: „To je jasná reakce na to, že Němci předpokládali, že dojde rychle k dohodě o rozmístění azylantů,“ myslí si Niedermayer a dodává: „Je zřejmé, že pokud dohoda o relokaci nevstoupí v platnost, státy uzavřou hranice.“

Připomíná, že nejsme v jednoduché situaci. „Německo samozřejmě pomohlo spoustě lidí, ale absolutně v tom nemůže zůstat samo.“ Ani tento krok nestrhl ostatní země, aby to začaly řešit.

„Celé to nemá žádný smysl,“ vysvětluje Niedermayer a dodává, že „ten systém není nastavený na půl milionu azylantů“. Popisuje přístup ostatních členských zemí EU k našemu odporu vůči kvótám. „Nikdo si nechce vzít desítky tisíc lidí, když země jako my jim řekne ‚hele, to je váš problém, nás to nezajímá‘,“ říká Niedermayer.

Jakmile podle něj dojde k tomu, že si uvědomíme, že Schengen lze zrušit, bude to konec Evropské unie. Už teď „zpochybňujeme princip solidarity“ a neuvědomujeme si, že to, že politika EU není pro nás výhodná, je zapříčiněno tím, že EU vůbec nevycházíme vstříc.

Opravdový průšvih by nastal ve chvíli, kdyby došlo k rozpadu EU. „Podle mě je to docela jasné, protože velké země se dohodnou a my budeme muset hrát podle jejich pravidel,“ vysvětluje Niedermayer a dodává, že v současném systému máme rozhodně větší pravomoci, než kdyby EU nebyla.

Došlo i na ekonomickou krizi v Řecku, která podle něj vznikla proto, že to Tsipras vnímal trochu jinak a nebyl podle Niedermayera kompetentní k vládnutí. Už před jeho nástupem totiž bylo Řecko ekonomicky docela v pohodě. A předčasné volby by neměly mít žádný vliv na řeckou dohodu s věřiteli, nehledě na to, kdo je vyhraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…