Europoslanec Zdechovský možná přijde o mandát. Toto k tomu napsal

25.06.2014 9:32

Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl ve prospěch žádosti zelených a pirátů o zrušení pětiprocentní hranice pro volby do Evropského parlamentu. Otevřel tak lídrům těchto politických stran dveře do EU. Toto usnesení ale podle europoslance Tomáše Zdechovskécho (KDU-ČSL) ohrožuje demokracii.

Europoslanec Zdechovský možná přijde o mandát. Toto k tomu napsal
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Senát Nejvyššího správního soudu rozhodl, že pětiprocentní klauzule pro vstup do EP omezuje volební soutěž politických stran. Navrhl proto Ústavnímu soudu, aby zrušil hranici, která jinak platí pro sněmovní i krajské volby. V případě, že ji soud zruší, přijde o své křeslo nejen zvolený poslanec lidovců Tomáš Zdechovský, ale také sociální demokrat Miroslav Poche. Nahradili by je lídři zelených a pirátů Ondřej Liška a Ivan Bartoš.

Zdechovský se na blogu iDnes.cz vůči tomuto rozhodnutí, které označuje za aktivistické, brání a upozorňuje, že ohrožuje samotnou demokracii. "Věc se může stát Pandořinou skříňkou a nebezpečným precedentem s dalekosáhlými následky, které mohou negativně ovlivnit fungování demokratického procesu, a to nejen v Česku, ale i jinde v Evropě, protože stěžovatelé našli inspiraci v sousedním Německu, které je vzorem pro mnohé další demokratické země," píše Zdechovský ve svém příspěvku.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Podle europoslance soudci, kteří hlasovali pro zrušení, usvědčili sami sebe z absolutní neznalosti problematiky Evropské unie, když podle nich rozhodnutí EP nehrají v rámci EU tak významnou roli, jako je tomu u národních parlamentů v rámci státu. Pětiprocentní hranice navíc byla, jak Zdechovský argumentuje, dána demokratickým rozhodnutím politických stran.

Rozhodnutí soudu ohrožuje demokracii v České republice

"Jakékoliv změny této hranice měly nastat na základě politické diskuse, nikoliv zásahem soudu. Soud tak přebírá roli zákonodárce, což lze chápat jako ohrožení demokracie v České republice. Když bychom dotáhli současné počítání Nejvyššího správního soudu do absurdity, příště soud může na základě domnělých či faktických procesních chyb rozhodnout o kvótách pro ženy, adopci dětí homosexuály, o eutanázii nebo rovnou začít psát všechny české zákony," píše politik.

Celý příspěvek Tomáše Zdechovského na blogu ZDE.

Klauzule je podle něj důležitá také jako zábrana, aby se do europarlamentu nedostaly extremistické a populistické strany, jako se tomu stalo v případě Německa, které hranici zrušilo, a neonacistické NPD. "I jeden mandát pro ni znamená, že uskupení bude věnována větší pozornost," varuje europoslanec.

Piráti a zelení by se měli zamyslet sami nad sebou a ne fňukat jako děti

"V minulosti jsem psal o tom, že pirátům bych mandát přál, nicméně pravidla hry byla stanovená jasně. Získali pouze 4,78 %, a ne pět.  Považuju za naprosto scestné žádat zpětně změnu pravidel, když všichni hráči s nimi byli obeznámeni a věděli, do čeho jdou," pokračuje Zdechovský, který považuje domáhán se zpětně mandátů formou soudních tahanic za nedůstojné.

Piráti i zelení by se podle něj měli spíše zamyslet nad tím, proč je nepodpořil dostatečný počet lidí. "Obě neúspěšná uskupení tak připomínají svým chováním ufňukané malé děti, které žalují, že nedostaly bonbon jako ostatní," píše europoslanec.

Svůj blog zakončuje s nadsázkou, když píše, že rozhodnutí NSS má i pozitivní stránku: "Až se příště naši fotbalisté nedostanou díky svým výkonům v kvalifikaci na mistrovství světa ve fotbale, podají stížnost k našemu Nejvyššímu správnímu soudu. Podle stejné logiky věřím, že stížnosti vyhoví a pošle je rovnou do finále."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…