Europoslankyně Gregorová rozjíždí akci: napište své bance, proč pomáhá Putinovi

19.03.2022 11:35 | Ze sítí

Europoslankyně Markéta Gregorová z České pirátské strany se na facebooku věnuje tématu spolupráce bank s ruským energetickým byznysem. Nabízí odpověď na otázku, jak přestat financovat Putinovi válku skrze plyn a ropu, ale zároveň neuvrhnout Evropu do energetické krize, při níž by mohli umírat lidé.

Europoslankyně Gregorová rozjíždí akci: napište své bance, proč pomáhá Putinovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Na tento problém se zaměřuje mezinárodní iniciativa „Putin100“, která požaduje po 100 finančních institucích, aby přestaly spolupracovat s ruským energetickým (fosilním) byznysem, upozorňuje Gregorová. Tato kampaň odstartovala v pátek také v Česku, protože některé banky a pojišťovny z „Putinovy stovky“ jsou aktivní i u nás.

Fosilní paliva jsou oblastí, v níž snaha izolovat ruského agresora podle europoslankyně drhne, a na to ruská strana sází. „Není náhoda, že právě na tuhle oblast Putinův režim sází. Právě jeho plynovody spolehlivě financují jeho ilegální válku na Ukrajině. A to proto, že jeho zdroje dál tečou do západních zemí, ty je dál spalují a obratem posílají peníze, za které si Putin kupuje čas k ničení Ukrajiny,“ zmiňuje pirátka Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

„Iniciativa ‚Putin100‘ dělá tu veřejnou službu, že svítí na ruské fosilní peníze, a vyvíjí tlak na finanční instituce, které jsou zodpovědné za jejich toky, aby se nemohly dál tvářit, že se jich válečná realita netýká,“ upozorňuje Gregorová.

Závěrem nabádá české občany, aby i z jejich strany přišel tlak na tyto finanční instituce, aby přestaly spolupracovat s ruským energetickým byznysem. „Napíšete své bance?“ vyzývá Markéta Gregorová otázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…