Evropa musí být jednotná proti Rusku, notovali si na ČT Pospíšil a Gabal. Ale pak na ně nastoupil Foldyna...

09.05.2016 23:11

Jaroslav Foldyna se před kamerami České televize znovu rozčílil kvůli Nočním vlkům. Kdyby nebylo vaší propagandy, lidé by si možná Nočních vlků ani nevšimli, konstatoval. Nemluvě o tom, že Rudá armáda osvobodila nás i Polsko. Proto se podle jeho názoru polská vláda chová hystericky a trapně. Proti Foldynovi se postavili Jiří Pospíšil, který připomněl srpen 1968, a Ivan Gabal, jenž obracel pozornost k EU.

Evropa musí být jednotná proti Rusku, notovali si na ČT Pospíšil a Gabal. Ale pak na ně nastoupil Foldyna...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal zvolený za KDU-ČSL a europoslanec Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09 debatovali v pondělních Událostech, komentářích České televize o oslavách 71. výročí konce druhé světové války. Dostali se přitom do sporu kvůli Nočním vlkům.

Foldyna hned na úvod poznamenal, že ruský motorkářský gang rozhodně nejitří nálady ve společnosti. Ty podle jeho názoru jitří česká média. „Pane redaktore, nejitřila by, kdyby média jako Česká televize, Nova a jiná, která neuspěla s některými tématy, nehledala témata nová, a to je rusofobie... V této době, kdy se relativizují výsledky druhé světové války, kdy se projevují změny o reinterpretaci toho, kdo válku rozpoutal a kdo ji vyhrál,“ prohlásil Foldyna.

Komunistická propagandistická masáž podle sociálního demokrata lidi naučila hledat pravdu. A ti stejní lidé umějí hledat pravdu i v dnešní mediální masáži.

Gabal připomněl, že v těchto dnech neslavíme jen konec války. „Já bych rád připomněl něco, co dosud nezaznělo, a totiž to, že si připomínáme výročí Schumanovy deklarace,“ upozornil. Následně z ní odcitoval pasáž, podle které musí Evropa pracovat společně a jednotně, aby byla schopna odolat např. tlaku Ruska. „Dnes máme den Evropy a den Evropy je pro mě stejně významný jako připomínka tragédií provázejících druhou světovou válku,“ řekl.

Pospíšil se postavil na Gabalovu stranu. „Já tu absolutně nesouhlasím s tím, co říká kolega Foldyna. Podívejme se na Polsko, které zakázalo Nočním vlkům vjezd do země... Pro mě je naprosto nepřijatelné slavit konec války s někým, kdo schvaluje srpen 1968. Já nechci Nočním vlkům upírat právo vzpomínat na jejich otce a dědy, ale vadí mi, že šíří mocenskou rétoriku, která ohrožuje výdobytky naší svobody,“ varoval.

„Mně jako občanovi a vnukovi vojáka ze západní fronty vadí, když se na místech, kde se upálil Jan Palach, projíždějí ruští motorkáři, kteří hájí srpen 1968. To mě jako občana zkrátka uráží. Jde sice jen o několik motorkářů, ale jejich počínání je natolik symbolické, že je třeba se mu postavit,“ pokračoval Pospíšil.

Foldyna kontroval, že i Polsko osvobodila Rudá armáda, kdyby jí nebylo, zemřelo by mnohem více Poláků. „Polská vláda se proto z mého pohledu zachovala velmi hystericky a velmi trapně,“ uvedl. Podivoval se tomu, že se bojíme dvacítky ruských motorkářů a současně nám nevadí, že se do Evropy valí tisíce muslimských migrantů, o kterých nic nevíme.

Sluší se dodat, že Polsko na začátku druhé světové války čelilo útoku ze dvou stran, z německé i ruské. Dva krvaví vládci, Hitler a Stalin, si ještě před začátkem války Polsko rozdělilo v tajné dohodě a jak nacisté, tak komunisté v Polsku povraždili desítky tisíc lidí. Až po napadení Sovětského svazu Německem se Stalin postavil na stranu aliance bojující proti Adolfu Hitlerovi.

Pan Foldyna by asi dal londýnského starostu do klatby, podivoval se Gabal.

Gabal Foldynovu poznámku o muslimských migrantech převedl na londýnský příklad. „Tak třeba v Londýně si zvolili muslimského starostu, pan Foldyna by ho asi dal do klatby. Ale o tom nechci mluvit,“ prohlásil. Podstata sporů podle jeho názoru leží jinde. Evropa si musí dát pozor na mocenské ambice Ruska.

Podle Foldyny je to však naprosto nehorázná myšlenka. Podle poslance ČSSD dnes civilizaci ohrožují teroristé a islamizace Evropy. Nemluvě o tom, že na konci 90. let minulého století došlo k bombardování Srbska, a to bez mandátu OSN. „Pane Gabale, vzpomeňte si, kdo tomu tleskal,“ žádal poslanec ČSSD.

Neodpustil si navíc poznámku, že pan Sadiq Khan nevyhrál volby v Londýně, protože je to muslim, ale především proto, že je to labouristický levicový politik a Londýňané dali najevo, že chtějí v čele města levicového politika.  

Patříme na Západ, zdůraznil Gabal

Lidovecký poslanec v závěru obrátil debatu zpět k EU. „My jsme členy EU a jsme členy NATO, a přitom se tady vede debata, a to bohužel i na těch nejvyšších politických úrovních, o tom, že směřujeme příliš na Západ a pojďme na Východ,“ varoval. Místo těchto debat bychom si podle lidoveckého politika měli říci, že patříme na Západ, a podílet se na řešení problémů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…