Evropa ty zbraně prostě nemá. Expert se smutně dívá na „seznam přání“ Ukrajiny

13.06.2022 17:55 | Ze sítí

Odborný asistent na katedře bezpečnostních studií FSV UK Jan Ludvík v sérií tweetů nastínil, proč Ukrajina marně prosí západní státy o masivní dodávky vojenského vybavení. Požadované vybavení totiž podle Ludvíka Evropě chybí, protože se na obraně dlouhodobě šetřilo.

Evropa ty zbraně prostě nemá. Expert se smutně dívá na „seznam přání“ Ukrajiny
Foto: archiv JL
Popisek: Bezpečnostní expert Jan Ludvík

„Stalin údajně řekl, že kvantita má v sobě kvalitu sama o sobě. A není dobré to brát na lehkou váhu. Ukrajina v posledních dnech stále více upozorňuje na to, že objem západní pomoci je nedostatečný. Lehký problém spočívá v tom, že v Evropě prostě potřebná kvantita není,“ uvedl na úvod Ludvík.

 

 

Ukrajinská armáda vyčíslila své potřeby v boji s početnější ruskou armádou na 1 000 nových děl, 200 salvových raketometů, 500 tanků a 2 000 obrněných transportérů. „Taková čísla ovšem nemá ve výzbroji ani jedna z evropských velmocí. V hlavňovém a raketovém dělostřelectvu by dokonce nestačilo, ani kdyby Německo, Francie a Británie daly dohromady vše, co mají,“ upozornil Ludvík.

 

 

A lepší to není například s municí. „Minimálně do roku 2015 bylo oblíbenou kratochvílí většiny evropských ministerstev obrany NEKUPOVAT munici, protože tam lze ušetřit, nikdo si nevšimne a dokoupí se až v krizi. Velké díky v poznámce pod čarou ovšem patří hlavně ministerstvům financí,“ pokračoval Ludvík. 

 

 

Evropa podle něj prostě nemá plné sklady, ze kterých by mohla posílat vybavení na Ukrajinu, a tak se posílá jen to, co by mohly jednotlivé státy postrádat. „Logickým důsledkem je, že podpora Ukrajině někdy vypadá, jako bychom jim chtěli pomoct postavit nové muzeum vojenské techniky. Od každého typu vyráběného na Západě dostanou pár kusů,“ vysvětlil bezpečnostní expert. 

 

 

Řešením je podle něj zvýšení výrobních kapacit a vytvoření jednotné strategie vojenské pomoci Ukrajině. „Pokud Západ chce, aby Ukrajina neprohrála, pak by měl vytvořit skutečnou strategii vyzbrojování Ukrajiny. Je třeba unifikovat dodávky na pár typů techniky, která se stále vyrábí a do které se vyrábí munice, a být připraven na to, že bude třeba významně navýšit výrobní kapacity,“ má jasno Ludvík.

 

 

Konec války pak podle něj nastane jedině politickým tlakem. „Vojenská pomoc sama o sobě nic nerozhodne. Tato válka neskončí tažením na Moskvu. A než mě obviníte, že jsem Putinův trol, připomeňte si, že to samé říká ředitel BIS Michal Koudelka. Vojenská pomoc a diplomacie se nevylučují a jsou nástrojem k dosažení politického cíle. Ukrajina potřebuje kombinaci obojího. Válka je vrcholně politická a vždy končí politickým rozhodnutím!“ dodal Ludvík.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…