Evropou se prý toulají uprchlé děti i mladiství

23.08.2015 19:22

Ačkoli se často říká, že mezi uprchlíky nenajdeme děti a ženy, česká zkušenost dokazuje, že to není pravda. Jen od 15. července tohoto roku prošlo výchovným zařízením Klíčov na pražském Proseku na dvacet mladistvých klientů z Afghánistánu či Sýrie. Jsou prý zdraví a slušní, jen využijí první možné příležitosti a snaží se utéct dál na západ.

Evropou se prý toulají uprchlé děti i mladiství
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle informací deníku Právo se Česká republika umí postarat i o mladistvé uprchlíky, kteří sami putují Evropou. Pocházejí ze Sýrie, Afghánistánu i jiných zemí a buď míří za příbuznými, nebo se od nich oddělili během strastiplné cesty. Stejně jako dospělí běženci odmítají i mladiství uprchlíci v Česku zůstat. Jsou zdraví, slušně vychovaní a jejich hlavní starostí je, aby už byli pryč.

„Uteklo deset klientů, tři byli chyceni, zbytek jsme už neviděli. Ani jeden z mladíků nepožádal u nás o mezinárodní ochranu a při rozhovorech uvedli, že v ČR zůstat nechtějí,“ popsal ředitel ústavu Klíčov Patrik Matoušů. Doplnil však také, že se noví klienti začínají učit česky, a dokud je nepustíte ven, podřizují se zdejšímu režimu.

S ohledem na to, že mladistvé nelze „držet v klecích“, je třeba počítat s tím, že se pokusí o útěk, jakmile jim jsou povoleny vycházky mimo areál zařízení.

Jsou známy také případy, kdy se již plnoletí běženci prohlašovali za mladší, aby se nedostali do klasického dobře střeženého zařízení pro uprchlíky, a měli tak lepší šanci na úspěch. Při lékařské prohlídce však lékaři věk uprchlíka zpravidla odhalí. Ve sporných případech se úřady přiklánějí k tomu, že je prověřovaný nezletilý.

V této souvislosti se sluší připomenout stížnosti lidskoprávních organizací v Německu, které tvrdí, že jsou uprchlíci dehonestováni, neboť jim jsou k přesnějšímu určení věku zkoumány např. i genitálie, což může být vnímáno jako ponižující. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…