Evropská komise kvůli přílivu uprchlíků navrhne, jak je do jednotlivých zemí přerozdělovat

13.05.2015 12:59

V reakci na vlnu uprchlíků Evropská komise aktivuje vůbec poprvé na základě základních evropských smluv nouzový mechanismus a do konce května předloží návrh, jak dočasně azylanty přerozdělovat. Za dva roky bude moci do EU přicestovat na dvacet tisíc lidí ze třetích zemí. Informovala o tom Česká televize.

Evropská komise kvůli přílivu uprchlíků navrhne, jak je do jednotlivých zemí přerozdělovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Do konce měsíce také evropská exekutiva navrhne program, v jehož rámci bude moci za dva roky do unie legálně přesídlit ze třetích zemí 20 000 lidí, kteří jednoznačně potřebují mezinárodní ochranu. Na tento program, který má být realizován společně s Úřadem vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR), hodlá komise vyčlenit 50 milionů eur (přes 1,3 miliardy korun).

Kolik migrantů dostane ta která země, by měla EK oznámit do konce roku

Návrh trvalého přemísťování azylantů uvnitř EU v nouzových situacích, tedy při jejich mimořádném přílivu, by chtěla komise představit do konce roku.

Klíčem pro rozmísťování mají být ve všech případech údaje o velikosti populace té které členské země, o jejím hrubém domácím produktu, počtu dosavadních žádostí o azyl a o míře nezaměstnanosti, vysvětlil dnes eurokomisař pro vnitřní věci Dimitris Avramopulos.

S představou kvót pro rozmísťování uprchlíků uvnitř unie ale výrazně nesouhlasí část jejích členských zemí, včetně České republiky. Británie, Irsko a Dánsko mají z evropského práva dohodnuté výjimky, takže se jich budoucí návrhy nemusí týkat.

Od začátku roku zahynulo téměř osmnáct stovek migrantů

Komise svou novou Agendu pro migraci představila dříve, než původně plánovala. Reagovala tak na trvající silnou vlnu migrantů, kteří se pokoušejí přes Středozemní moře dostat především do Itálie. Od počátku roku ve vlnách našlo smrt na 1770 lidí, desetitisíce ale cestu zvládly či byly zachráněny. O věci už na konci dubna mimořádně jednal summit Evropské unie.

„Program zohledňuje naše společné hodnoty a odpovídá na obavy občanů, které vycházejí jednak z nepřijatelného lidského utrpení a jednak z neodpovídajícího používání společně dohodnutých azylových pravidel,“ poznamenal dnes místopředseda komise Frans Timmermans.

V červnu se také rozhodne, jak zakročit proti pašerákům lidí

Plán na nouzové přesídlování těch, kdo se už na evropském území nacházejí, a záměr programu legální migrace do všech zemí unie jsou ale jen částí plánované rychlé reakce EU na krizi. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová připomněla záměr ztrojnásobit prostředky námořních operací Triton a Poseidon evropské agentury Frontex zajišťující unijní hranice; posílený rozpočet odpovídá 89 milionům eur (asi 2,4 miliardy korun).

Červnový summit EU by také podle ní mohl rozhodnout o spuštění konkrétních a nyní připravovaných operací vůči pašerákům, kteří si z uprchlické vlny udělali výnosný byznys. O způsobech boje s nimi budou už v pondělí jednat ministři zahraničí unie.

Součástí dnešního strategického materiálu jsou návrhy dlouhodobějších řešení ve čtyřech oblastech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …