Evropská unie postrádá zdravý selský rozum. Podívejte se na Čínu. Varufakis tvrdě účtuje

03.09.2015 14:32

Bývalý řecký ministr financí Janis Varoufakis se ve svém posledním komentáři porovnává ekonomickou krizi v eurozóně a Číně. Dochází k závěru, že čínská vláda se na rozdíl od těch evropských snaží své chyby rychle napravovat.

Evropská unie postrádá zdravý selský rozum. Podívejte se na Čínu. Varufakis tvrdě účtuje
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

„Vedoucím evropským představitelům trvalo celých pět let, než pochopila, že navrhovaný reformní balíček nemůže uspět. To je příznakem širšího selhání evropských politických elit, které má ovšem hluboké historické kořeny. Čím více se ukazovalo, že navrhované řešení pro Řecko nemůže uspět, tím zarputileji na něm evropští úředníci trvali. Posledních pět let hospodářské politiky eurozóny byla  komedie plná omylu,“ tvrdí Varoufakis a dodává, že jejich seznam je téměř nekonečný. Jmenuje konkrétně zásahy ECB do úrokových sazeb, přehnaně tvrdá úsporná opatření, autorativní přístup, vznik bankovní unie atd. „Jak s těmito chybami v zádech mohou evropští politici žít? Jejich politická bezstarostnost přitom stojí v ostrém kontrastu nejenom s americkými, ale také čínskými politiky,“ uvádí člen vládnoucí Syrizy.

Hlavním důvodem takového jednání je podle Varoufakise roztříštěnost a neformální charakter evropské měnové unie. „Třeba čínští představitelé se sice nemusí zodpovídat demokraticky zvolenému parlamentu, ale své neúspěchy musí vysvětlovat sedmičlennému Stálému výboru politbyra. Eurozóna se zodpovídá oficiální-neoficiální Euroskupině, kterou tvoří ministři financí členských států spolu se zástupci Evropské centrální banky (ECB) a také Mezinárodní měnový fond, pokud je diskutované téma s jeho činností nějak spojeno. Teprve nedávno si Evropané uvědomili v důsledku jednání s řeckou vládou, že eurozónu řídí subjekt, který se není nucen zodpovídat žádnému volenému orgánu,“ uvádí Varoufakis a vysvětluje, že rozpory mezi Řeckem a Euroskupinou nelze vnímat jako střet mezi levicí a konzervativními evropskými proudy.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„V našem athénském jaru šlo o něco mnohem závažnějšího. Usilovali jsme o získání práva, aby i malá evropská země mohla veřejně odmítnout neúspěšnou hospodářskou politiku, jež by ji totálně zruinovala na další dvě generace. Byli jsme nakonec poraženi, což ovšem nemělo nic společného s tím, že je řecká vláda levicová. Jde bohužel o to, že se Evropská unie odmítla vrátit k politice zdravého selského rozumu,“ tvrdí Varoufakis a uvádí jeden z rozporů, který je dle jeho názoru jasným příkladem jeho tvrzení. „Jako ministr financí levicové vlády jsem navrhl snížení sazby daně z prodeje, daně z příjmů fyzických i právnických osob. Žádný ze stoupenců Ronalda Reagana by můj návrh nemohl napadnout. Ovšem EU jej smetla ze stolu a naopak požadovala zvýšení všech těchto tří sazeb,“ podivuje se Varoufakis.

„Nejspíš se budete ptát, o co tedy šlo v boji mezi Řeckem a evropskými věřiteli, když ne o střet levice s pravicí? Největší problém je prostě v tom, že evropští úředníci se nemusí nikomu zodpovídat ze svých chyb a omylů. Je tedy povinností nás všech, komu záleží na zlepšení výkonnosti Evropy, abychom usilovali o eliminaci této obrovské nespravedlnosti. Musíme pracovat na odpolitizování eurozóny a nasměrovat ji ke skutečné demokracii. Nakonec, nezasloužila by si Evropa vládu, která je nejméně tak zodpovědná jako čínská komunistická vláda?“ uzavírá Varoufakis svůj komentář. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…