Exdetektiv: Pokud Pitr promluví, tak se třeste, politici

06.04.2012 7:23

Policie si prý mnoho slibuje od kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, který se včera vrátil do rukou českých úřadů. Tvrdí to deník Právo s odkazem na nejmenovaného policistu. Předpokládá se totiž, že Pitr zná okolnosti mnoha kriminálních kauz, které se doposud detektivům z různých složek policie nepodařilo objasnit.

Exdetektiv: Pokud Pitr promluví, tak se třeste, politici
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Policie přitom vychází z úvahy, že Pitr byl dlouho nejbližším spolupracovníkem zavražděného podnikatele a nekorunovaného krále českého podsvětí Františka Mrázka, zavražděného v roce 2006. „V této souvislosti se spekuluje i o tom, že po něm „zdědil“ pověstný Mrázkův archív. Tedy několik tašek doslova napěchovaných kompromitujícími informacemi na množství lidí z byznysu, mafiánského prostředí, ale i vysoké politiky, které Mrázek léta pečlivě shromažďoval,“ píše server.

Pitr ví

„Určitě toho ví hodně nejen o vraždě Mrázka, ale i o okolnostech dalších mafiánských mordů. On se v tom prostředí dlouho pohyboval,“ řekl prý Právu jeden z bývalých detektivů, který více než třicet vražd kolem Mrázka po jeho likvidaci vyšetřoval.

„Pokud za ním půjdou schopní lidé, kteří budou znát souvislosti a přesvědčí ho, aby mluvil, mohlo by to být zajímavé,“ poznamenal k tomu podle deníku Právo exdetektiv, který si nepřál být jmenován.

Oficiálně se však Právu ze současného vedení protimafiánského útvaru nechtěl nikdo jakkoli vyjadřovat. Bezprostředně po Pitrově zadržení ve Švýcarsku v roce 2010 nicméně šéf této jednotky Robert Šlachta Právu řekl, že se o jeho informace útvar rozhodně zajímat bude.

Něco by mohlo být i na Krejčíře

„Těch věcí, které ví, je spousta – a my se budeme samozřejmě snažit dostat ke všem,“ konstatoval tehdy Šlachta. Kolik spisů by mohli detektivové díky Pitrovým informacím otevřít, nicméně nechtěl komentovat.

Vedle násilné kriminality - vyřizování účtů mezi českými mafiány – by podle Práva Pitr mohl osvětlit i některé velké ekonomické kauzy. „To se týká třeba údajné korupce při privatizaci Unipetrolu, tunelování Union banky nebo kauz spojených s dalším uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem,“ míní deník.

Třesou se i politici?

Podle bývalého detektiva z protikorupční policie Karla Tichého by Pitr mohl promluvit i o aktivitách některých bývalých i současných politiků. „Možná jsou teď poněkud nervózní například někteří bývalí ministři zemědělství, protože to je oblast, o kterou se skupina systematicky zajímala,“ řekl prý detektiv.

Právo připomíná, že pokud budou chtít detektivové mít jistotu, že Pitra v českém vězení ještě zastihnou, měli by za ním přijít nejpozději do 20. dubna. „Právě tehdy bude totiž pražský vrchní soud posuzovat Pitrovu žádost o obnovení jeho procesu, a pokud mu vyhoví, bude Pitr volný. Už dříve totiž obnovu procesu v kauze daňových úniků z roku 1994 povolil Městský soud v Praze,“ uvádí Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…