Exekutoři honí dívky, kterým kdysi rodiče nedali na lístek. A změna zákona se nechystá

04.07.2014 20:28

O případu, který ukazuje určitou necitlivost nyní platných zákonů, píše server Týden.cz. Popisuje příběh tří sester z Pardubic, které měly tu smůlu, že vyrůstaly v rodině, která neměla peněz nazbyt. Nedostávaly peníze na jízdné v městské hromadné dopravě, takže do školy jezdily načerno. Když je chytil revizor, pokutu nezaplatily.

Exekutoři honí dívky, kterým kdysi rodiče nedali na lístek. A změna zákona se nechystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Jak dále server píše, později kvůli špatné sociální situaci rodiny skončily v dětském domově. Jenže nyní, když se chystají ústav opustit a měly by se postavit, takříkajíc, na vlastní nohy, po nich jdou kvůli pokutám za jízdné exekutoři.

„Dluhy děvčat, kterým je nyní sedmnáct, osmnáct a devatenáct, jdou do desetitisíců,“ píše server s tím, že jedna dluží 61 tisíc, druhá 56 tisíc a třetí 43 tisíc korun. Dluhy dívek vznikly v době, kdy jim bylo okolo deseti let. Server k tomu podotýká, že možností, jak situaci vyřešit, aby se v dalších případech v budoucnu neopakovala, mnoho není.

České právo: Za dluh je zodpovědné dítě, ne rodiče

Současná legislativa totiž stanovila, že za dluh je odpovědné dítě, nikoliv jeho rodiče. Při přepravě městskou hromadnou dopravou je dítě smluvní stranou „Dokonce to tak vykládá i Ústavní soud, který už dva takové případy řešil, a ve svých rozhodnutích uvedl, že desetileté dítě je plně způsobilé si uvědomovat následky jízdy načerno," cituje server advokátku sester Alenu Vlachovou, která je zastupuje v exekučním řízení a snaží se dosáhnout zrušení původních rozsudků.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…