Exekutoři se hájí: Blokujeme majetek dlužníka, aby ho neschoval

06.05.2012 18:29

Exekutoři odmítají, že by naléhali na dlužníky v osobním bankrotu, aby jim platili nad rámec splátkového kalendáře. Prý pouze zablokují majetek, aby se ho dlužník nepokusil skrýt před věřitelem. Napsal deník Právo.

Exekutoři se hájí: Blokujeme majetek dlužníka, aby ho neschoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Exekutoři tak reagují na předchozí články deníku, ve kterých se upozorňovalo na praktiky věřitelů a exekutorských vykonavatelů. Ti často nerespektují režim pětiletého oddlužení a částečné ochrany dlužníka. Toho pak nutí do úhrad mimo režim insolvence pod hrozbou zabavení majetku.

Dlužníci neznají principy exekučního řízení, tvrdí exekutoři

„Tato tvrzení považuji za alarmující důsledek zcestného výkladu povinných (dlužníků), kteří neznají principy exekučního řízení a insolvenčního zákona. My naopak oddlužení doporučujeme, jako jeden z možných vhodných způsobů řešení situace povinných,“ řekla Právu mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Právo ale upozorňuje na své zdroje, které potvrzují, že někteří věřitelé a exekutoři se usilovně snaží získat peníze bez ohledu na bankrot.

Nejspíš je k tomu ženou zákonné lhůty. Pokud se věřitel nepřihlásí do 30 dnů od vyhlášení řízení nad daným člověkem v insolvenčním rejstříku, přijde o nárok na peníze. Pokud to stihne, stejně může během pěti let dostat i jen 30 procent pohledávky.

Vyvíjet tlak na dlužníka, aby svůj závazek uhradil ještě před oddlužením, může být trestné

„Se situací, kdy se některý z věřitelů pokouší vyvíjet na dlužníka tlak, aby ještě před povolením oddlužení svůj závazek uhradil, jsme se již také setkali. Důrazně však před tím varujeme. Mohlo by totiž dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu zvýhodnění věřitele,“ vysvětlila Právu Kristýna Krušinská ze sdružení Remedium specializované na dluhové poradenství.

Exekutorská komora se ale ohrazuje, že lidé zaměňují pojmy nařízení a provedení exekuce.

Výkon exekuce lze nařídit, ne provést

„Insolvenční zákon stanovuje, že výkon rozhodnutí či exekuce, která by postihovala majetek dlužníka, lze nařídit, nelze jej však provést. Vydání exekučního příkazu není v rozporu s ustanovením insolvenčního zákona, neboť se nejedná o provedení exekuce,“ popsala Báčová Právu.

Exekutoři proto mohou polepit majetek a blokovat ho i nad rámec soudem schváleného splátkového režimu včas přihlášených pohledávek. Takové věci ale nesmí zabavit a dát do dražby.

Exekutorská komora tento postup označuje za běžný. Prý zajišťuje zájmy věřitele pro případ, že insolvenční řízení o oddlužení daného člověka nakonec skončí jinak. Může se stát, že soud bankrot smete ze stolu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…