Exministr Herman čtenářům: Němec není nacista, Rus není bolševik

17.08.2018 22:03

Exministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman odpovídal na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na dotazy čtenářů.

Exministr Herman čtenářům: Němec není nacista, Rus není bolševik
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

„Jak se slučuje váš postoj – při obhajování sudetských Němců a jejich zločinů na národech Evropy v souvislosti s existencí tábora pro ženy v Dětřichově, kde zemřely stovky ruských, ukrajinských, polských a běloruských žen?“ zeptal se čtenář Hermana. 

„Nikdy jsem zločiny kohokoli, včetně sudetských Němců, neobhajoval! Pouze tvrdím a to znovu opakuji, že nelze směšovat národnost a politickou příslušnost. To znamená, že Němec nerovná se nacista, stejně jako Rus nerovná se bolševik,“ odvětil Herman.

Další otázka směřovala ke státním půjčkám pro mladé lidi. „Rodina je přeci hlavní pilíř programu strany. Přijdou vám správně nastavené? Slyším totiž spíš kritiku. A když se mluví o důchodech, kdy se narovná i výplata rodičovské? Proč, když máte dvojčata, berete příspěvek jen na 1,5 dítěte? Co je to za nesmysl?“ zeptal se čtenář.

Odpovědi najdete ZDE.

„Vašim kritickým slovům rozumím a souhlasím s Vámi. Ano, podpora rodiny je vysokou prioritou pro KDU-ČSL. V poslaneckých i senátních iniciativách (dříve i ve vládě) se snažíme vždy prorodinné kroky prosazovat. Síla politické strany je však úměrná volebním výsledkům. Ne vždy se proto podaří prosadit 100 % programu. V takové situaci je třeba zvažovat, zda je lepší podpořit alespoň částečné zlepšení s perspektivou úpravy v budoucnu,“ odvětil Herman.

A co komunisté? I na tuto otázku Daniel Herman odpovídal. „Myslíte, že i dnes projde komunistům u jejich voličů úplně všechno? Jak je to možné? Zkoušel se nad tím někdo, kdo se historií zabývá, zamyslet? A není Filip náhodou v čele Sněmovny? Není to ostuda?“ zeptal se čtenář a hovořil i o tom, jak komunisté manipulují s fakty.

„Volební výsledky ukazují, že podpora voličů vůči KSČM postupně klesá. Myslím si, že i poslední výroky předsedy Filipa na adresu sovětské okupace z r. 1968 ukazují, že se vedení komunistické strany od svých minulých postojů není schopno distancovat. Věřím, že to voliči při příštích volbách zohlední. To, že je předseda KSČM jedním z místopředsedů Poslanecké sněmovny je výsledkem politických obchodů při formování současné vládní koalice, která se o komunistické hlasy ve Sněmovně opírá. Pro mě je to dosti smutný obrázek pokleslosti politické kultury u nás,“ uzavřel Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…