Exministr Lukl: Věřím, že jsem nastavil nový systém spolupráce a věcné debaty

14.04.2014 10:24

František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých) působil v Rusnokově vládě jako ministr pro místní rozvoj. Jak nyní nahlíží na počínání své nástupkyně a v čem on sám vidí příčiny problémů resortu? Na podzim se také pokoušel za SPO kandidovat do sněmovny, straně ale podle jeho slov uškodila personifikace s pozicí prezidenta. Nyní se opět naplno věnuje práci starosty Kyjova. Jaké jsou ale jeho plány do budoucna? A jak hodnotí působení nové vlády?

Exministr Lukl: Věřím, že jsem nastavil nový systém spolupráce a věcné debaty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. František Lukl, starosta města Kyjov

Byť Rusnokova vláda nezískala důvěru Parlamentu, měl jste možnost si vyzkoušet částečně práci ministra pro místní rozvoj. Když jste nakoukl pod pokličku, v čem konkrétně vidíte příčiny problémů resortu a především, jaké změny by podle vás pomohly?

Ministerstvo pro místní rozvoj je specifické svou agendou. Má asi nejblíž obcím a krajům. V minulosti byla komunikace a partnerství velmi složitá. Projevovaly se v ní nejen personální animozity, ale především politické odlišnosti. Typicky se to projevovalo ve zmražení čerpání u některých regionálních operačních programů. Problémy se mají řešit a ne je nechat vyhnít nečinností. Věřím, že jsem nastavil nový systém spolupráce a věcné debaty.

A co v této souvislosti očekáváte od nové ministryně Jourové? Jak byste hodnotil její současné působení v čele resortu?

Paní ministryně se pustila do práce s vervou jí vlastní, což velmi kvituji. Akcelerovaly práce na podobě Dohody o partnerství a svým postavením dodala Národnímu orgánu koordinace patřičnou váhu a důležitost. Věřím, že bude pokračovat úzká debata a interakce s obcemi a kraji, dojde k zjednodušení procesu čerpání evropských fondů nového období a také se podaří přijmout zákon o zadávání veřejných zakázek, kde se promítnou nejen protikorupční prvky, ale především se odstraní byrokratické nesmysly.

Na podzim jste také jako lídr SPO v kraji neúspěšně kandidoval do sněmovny. Proč jste se rozhodl nabídku přijmout? A čím si vysvětlujete, že strana ve volbách propadla?

Jedním z důvodů přijetí kandidatury byla aspirace pokračovat v prosazování zájmů obcí v Poslanecké sněmovně, potažmo na úrovni exekutivy. V minulosti totiž naše rozumné požadavky ve prospěch občanů našich samospráv nebyly vůbec vyslyšeny a samosprávy nebyly brány jako partner, ale jako chudý příručí. Za neúspěchem stojí jistě personifikace SPO s pozicí pana prezidenta, i když měla strana kvalitní program, ten šel naprosto stranou. Jedním z důvodů byla také vůle voličů oddělit funkci prezidenta od vlády, vůle vyvažovat a v neposlední řadě nezapojení širší členské základny do tvorby volební strategie.

V rámci kampaně bylo možné zahlédnout vaši fotografii se sloganem ,,zastavili jsme Kalouska“ a byť se zemanovci do sněmovny nedostali, jednoduché to nemá nyní ani TOP O9, která skončila v opozici. Jak byste tak hodnotil výsledek voleb? Přinese podle vás nová vláda nějakou pozitivní změnu?

Osobně jsem se se zmíněným sloganem neztotožnil a na svých vlastních materiálech jsem ho neměl. Ale to je vedlejší. Výsledek voleb odpovídal klimatu ve společnosti. Ztráta důvěry v tradiční strany se naprosto projevila. Byla to volba protestní. Tato vláda musí vrátit občanům pocit kvalitní správy věcí veřejných na úrovni moci zákonodárné i výkonné. A pocit se navrací konkrétními skutky a příkladným jednáním. Jsem věčný optimista, a tak budu držet palce.

Nyní již naplno znovu pracujete na radnici. Co vnímáte jako největší rest z uplynulého roku, kdy jste se přeci jen nemohl věnovat práci starosty na 100 %?

Chci poděkovat týmu na radnici, že tuto moji částečnou absenci sanovali. Přesto dnes cítím jako časově napjatou otázku přípravy a realizace investičních akcí. Každé mužstvo má svého generála a konkrétní rozkazy je dobré předávat bezprostředně a osobně. Přenášení úkolů a rozhodnutí tak zbržďovalo řešení aktuálních záležitostí.

Je také pravdou, že před tím, než jste přijal nabídku stát se ministrem, jste se rozhodl dát mandát starosty k dispozici, ale zastupitelstvo vás poměrně jednomyslně ve funkci potvrdilo. Překvapila vás důvěra kolegů ve vás? A chtěl byste tak letos mandát obhájit?

Cením si důvěry svých zastupitelů, která je dána konstruktivností, jež v zastupitelstvu panuje. Nehrajeme si na koalici či opozici, tvoříme dělný tým, který rozhoduje o věcech se zdravým rozumem. Pod stejným úhlem pohledu se tak stavěli i k otázce souběhu mých funkcí. Mou ambicí je uspět v nadcházejících komunálních volbách a pokračovat v práci starosty. Vše je v rukou mých spoluobčanů.

Dům dětí a mládeže by měl přejít do správy města. Proč? A přinese změna majitele nějaké změny pro děti, které jej navštěvují?

Kraj je příliš daleko, aby spravoval volnočasové aktivity v místě. Chceme více propojit činnosti, jež vykonávají organizace města (ZUŠ, ZŠ, družiny) a aktivity DDM. Lepší koordinace a doplňování může přinést větší pestrost kroužků pro děti. Vyřešíme tím sekundárně i majetkoprávní vztahy, kdy část majetku krajského využívá město a obráceně.

Ve městě by měly v nejbližší době vzniknout nové startovací byty pro mladé rodiny, či byty pro lékaře pracující v kyjovské nemocnici. Častým problémem bývá ale také nedostatek ubytovacích služeb pro seniory a dostupnost sociální péče. Jaká je situace v Kyjově?

Trápí nás především nedostatek startovacích bytů pro mladé, proto tato naše snaha. Ve městě funguje pro seniory DPS a nově se otevřelo 60 lůžek v krajském domově důchodců. V oblasti sociální, která je dobře pokrytá, působí v Kyjově nejen městská pečovatelská služba, ale také charita, Krok či centrum Fénix. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…