Exministr Zemanovy vlády Mertlík vystoupil z ČSSD: Zimolo, Foldyno, já nejsem národní socialista

12.06.2018 20:40

Někdejší ministr financí za ČSSD Pavel Mertlík se po více než dvaceti letech rozhodl opustit sociální demokracii. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz prozradil, že mu vadí, kterým směrem stranu tlačí pánové Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna. Popisuje ho jako nacionální socialismus.

Exministr Zemanovy vlády Mertlík vystoupil z ČSSD: Zimolo, Foldyno, já nejsem národní socialista
Foto: Archiv PM
Popisek: Ekonom a rektor BIVŠ Pavel Mertlík

Pavel Mertlík není spokojen s tím, do jakých vod teď míří sociální demokracie. Zdá se mu, že navrch ve straně získávají nacionalisté typu místopředsedy Jaroslava Foldyny a Mertlík nechce patřit ke straně, kde hrají politici typu Foldyny čím dál větší roli. Proto po 23 letech ukončil své členství v ČSSD. „Já jsem sociální demokrat, nejsem nacionální socialista,“ zdůvodnil svůj odchod.

Mertlík dnes působí jako rektor Škoda Auto Vysoké školy. Ministrem financí býval za časů premiéra Miloše Zemana. V jeho vládě nahradil později odsouzeného Ivo Svobodu. Mertlík uznává, že nacionalistický proud byl v ČSSD přítomen vždy, ale teď nebezpečně posiluje. Mertlík to přičítá na vrub statutárnímu místopředsedovi Jiřímu Zimolovi a již zmíněnému Jaroslavu Foldynovi.

Server také připomíná, že před rokem 1989 byl Mertlík členem komunistické strany.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…