Expert pro Respekt: Le Penová by mohla vládnout jako diktátorka

07.04.2017 7:01

Marine Le Penová by mohla vyhlásit dočasnou prezidentskou diktaturu, říká v rozhovoru pro server Respekt.cz ředitel dijonského kampusu pařížské školy politických studií Sciences-Po Lukáš Macek.

Expert pro Respekt: Le Penová by mohla vládnout jako diktátorka
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

To, zda bude Marine Le Penová opravdu moct začít prosazovat svoji radikální agendu, bude podle Macka hlavně záležet na výsledku následných parlamentních voleb. „Nemá-li parlamentní většinu, hlava francouzského státu nemá tolik pravomocí jako americký prezident, zato jsou zásadní. Marine Le Penová bude moct opakovaně rozpustit parlament a tím ho paralyzovat, může sama vyhlašovat referenda na různá témata a jimi de facto vládnout, protože ta opět vynechávají vládu i parlament,“ uvedl Macek. A upozornil na „slavný článek 16 francouzské ústavy“. Ten podle Macka umožňuje vyhlásit výjimečný stav, kterým se zavede absolutní moc prezidenta.

Celý text je ZDE

„Tento článek do ústavy prosadil de Gaulle pod vlivem vzpomínky na kolaps Francie v roce 1940 a také jej jako dosud jediný použil v reakci na pokus o vojenský puč v Alžírsku v roce 1961 a s cílem rychle vyřešit válku v Alžírsku. Kdyby tedy například došlo k novému masivnímu teroristickému útoku ve Francii a Marine Le Penová v roli prezidentky aktivovala článek 16, prostě ho vyhlásila, na minimálně 30 dní vyblokuje vládu, parlament, soudy a bude moci vydávat dekrety s platností zákona a okamžitou účinností,“ upozornil Macek.

Podle něj je to v demokratickém systému unikum, „protože de facto zavádí prezidentskou diktaturu“. „Zpětně sice zákony půjdou demontovat Ústavní radou a parlamentem. Ale v dané chvíli, po dobu výjimečného stavu, by Marine Le Penová mohla všechno. Je to extrémní a lehce paranoidní scénář, který však není nemožný. Autoři francouzské ústavy zkrátka nepočítali s variantou, že by se do Elysejského paláce mohl dostat politik s radikální antisystémovou agendou,“ dodal Macek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…