Experti chválí plán na změny ve VZP a pokuty za dlouhé čekání na operaci

19.03.2013 12:00

Rozhodnutí o odchodu poloviny politiků ze správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a pokuty pojišťovnám za dlouhé čekání na operace hodnotí experti jako nejpřínosnější opatření pro rozvoj zdravotnictví. Nejškodlivější je podle nich plán motivovat k prevenci vyplácením hotovosti a odklad rozšíření nadstandardů o rok. Novinářům to v úterý řekl výkonný ředitel neziskové organizace České zdravotnické fórum (ČZF) Michael Vích.

Experti chválí plán na změny ve VZP a pokuty za dlouhé čekání na operaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

ČZF v projektu Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví dává ekonomům, manažerům, lékařským kapacitám, zástupcům komor i pacientských sdružení možnost vyjádřit se k reformním opatřením. Období listopad 2012 až únor 2013 posuzovalo 58 hodnotitelů.

Odchod poloviny politiků je správný. Na hospodaření VZP ale nebude mít vliv

Plán Ministerstva zdravotnictví na odchod poloviny politiků ze správní rady VZP je podle expertů z věcného hlediska správný, i když na hospodaření VZP významný vliv mít nebude. "Důležité naopak bude, kdo obsadí uvolněná místa, zda erudovaní lidé znalí zdravotní problematiky, nebo jen ti, pro které to bude příjemná ´trafika´," podotkl Vích.

Omezení vlivu politiků ve správní radě VZP chystá ministerstvo v novelách, kterými chce od roku 2014 upravit činnost zdravotních pojišťoven. Počet členů správní rady VZP má z 30 klesnout na polovinu, má se zrušit dozorčí rada VZP. Smlouvy by pojišťovny musely dát na internet, jinak nebudou platné. Za nesplnění hrozí až desetimilionová pokuta.

Pokuty za příliš dlouhé čekací doby pomůžou pacientům

Experti ocenili pokuty za příliš dlouhé čekací doby na operace, pomůže to podle nich pacientům, kteří čekají dlouho. Nařízení platí od ledna. Problematické podle nich je pouze to, že nebyli zohledněni pacienti, kteří čekali už déle. "Je otázkou, zda budou časová překročení skutečně sankcionována a z čeho bude pokuta hrazena," řekl Vích. Experti se podle něj také obávají, že stát sebere pojišťovnám peníze, které by měly využít na léčbu.

Na bezradnost v oblasti prevence ukazuje podle expertů plán ministerstva motivovat lidi k prevenci penězi. Její význam nezpochybňují, motivovat penězi ale považují za krajně nevhodné. "Otázkou je, zda je vůbec někdo schopen vyplácení hotovosti dostatečně legislativně ošetřit tak, aby nedocházelo ke zneužívání těchto prostředků," shrnul Vích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…