Experti z NATO nahlédli pod pokličku výroby českých letadel

18.04.2023 15:10 | Tisková zpráva

Společnost Aero přivítala ve svém závodě zástupce pracovní skupiny NATO pro bezpečnost vojenského letectví, jejíž 56. zasedání se letos konalo v České republice. Na programu byly prezentace a diskuse k tématu bezpečnosti letecké techniky a prohlídka výroby nového cvičného letounu Aero L-39NG.

Experti z NATO nahlédli pod pokličku výroby českých letadel
Foto: AERO Vodochody
Popisek: Společnost Aero přivítala ve svém závodě zástupce pracovní skupiny NATO pro bezpečnost vojenského letectví

Tradičního českého výrobce letadel Aero navštívilo na pět desítek účastníků pracovní skupiny NATO a dalších hostů z 23 zemí světa. „Účastníky jsme seznámili s historií i současností produkce Aera s ohledem na vojenskou leteckou techniku a představili jsme jim přístup naší společnosti k zajišťování bezpečnosti provozu letecké techniky. Na závěr jednání si účastníci prohlédli výrobu cvičného letounu L-39NG, který slouží k výcviku pilotů moderních vzdušných sil a je kompatibilní se všemi požadavky a systémy v rámci států NATO,“ říká Viktor Sotona, prezident a generální ředitel Aera.
 

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41726 lidí
Robustní konstrukce letounu L-39NG zajišťuje vysokou úroveň ochrany pilotů při případném nouzovém přistání nebo havárii letounu. Engéčko je také certifikováno pro případný střet s ptákem do rychlosti 650 km/h bez poškození. Univerzální letoun L-39NG má podle konstrukčních předpokladů a v závislosti na jeho využití životnost až 15 000 letových hodin. V České republice budou letouny L-39NG sloužit nejen k výcviku pilotů Vzdušných sil Armády ČR, ale měly by se používat i pro výcvik pilotů dalších zemí v programu NATO Flight Training Europe.
 
Mezinárodní delegaci v Aeru tvořili kromě účastníků pracovní skupiny NATO pro bezpečnost vojenského letectví (Flight Safety Working Group – FSWG) také zástupci z nejvyššího výboru NATO zaměřeného na letectví (Aviation Committee – AVC), hosté z Rady vojenského výboru pro standardizaci vzdušných sil (Military Commitee Air Standardization Board – MCASB), reprezentanti mezinárodních flotil NATO (EATC apod.) a další významní hosté z oboru.
 
Pracovní skupina NATO pro bezpečnost vojenského letectví se zaměřuje na tvorbu norem pro bezpečnost letectví, na bezpečnost letadel a pozemní techniky související s letectvím, na bezpečnost leteckých zbraní nebo na bezpečnostní požadavky na létání a statické ukázky.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žeňte je svinským krokem ...!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemedard , 18.04.2023 15:48:36

|  6 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …