Expertka varuje: Někteří extremisté mimo sociální sítě vypadají neškodně

08.05.2023 22:37 | Komentář

Odbornice na extremismus Barbora Vegrichtová v rozhovoru pro iDnes.cz varuje před extremisty v online světě, kteří se mohou zprvu jevit velmi nenápadně. „Mimo sociální sítě mohou působit neškodně, ale zároveň se utvrzovat v extremistických názorech a přesvědčeních, nebo dokonce obhajovat násilí,“ píše, a že to představuje značné riziko.

Expertka varuje: Někteří extremisté mimo sociální sítě vypadají neškodně
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Zpráva o extremismu za rok 2022 varuje mimo jiné zejména před nárůstem a rizikem radikálních online komunit. Extremistické a dezinformační proudy využívají podle Vegrichtové sociální média a moderní technologie poměrně často vzhledem k rozmanitým výhodám, mezi něž patří například anonymita, snadné šíření informací a idejí v masivním měřítku.

„Z hlediska bezpečnosti jsou uzavřené online sociální komunity poměrně rizikové. Jedinci se nemusí výrazně projevovat mimo sociální sítě a mohou působit i neškodným dojmem. V těchto skupinách mohou žít v určitých sociálních bublinách, kde se utvrzují ve svých názorech a přesvědčeních, které v extrémních případech mohou obhajovat i násilí. Toto je registrované i v mezinárodních souvislostech,“ uvádí pro iDNES.cz Vegrichtová.

Některé skupiny podle jejich slov mohou v některých případech úmyslně manipulovat se strachem a s obavami veřejnosti a prohlubovat nedůvěru k politickému systému nebo k bezpečnostním složkám za účelem ospravedlňování svých postupů. To lze považovat za znepokojující.

Na dotaz, proč některé skupiny občanů s protivládní rétorikou se tolik obracejí k vlastenectví, pak odbornice na extremismus upozorňuje: „Apel na vlastenectví se historicky objevoval a objevuje i v propagandě teroristických organizací rozmanitých ideologických proudů. Je důležité, aby občané byli schopni rozpoznat, kde jde o skutečné ctění suverenity státu, ochrany demokratických hodnot, a kdy výroky o vlastenectví pouze zakrývají jiné pohnutky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …