Exšéf Fondu národního majetku: Zeman musel vědět, komu vláda prodává MUS

22.10.2013 8:31

O tom kdo skutečně stojí za privatizací společnosti MUS, prý Miloš Zeman musel vědět. Tvrdí to Roman Češka, který byl tehdy šéfem Fondu národního majetku. On sám prý o podezření na pokus o převzetí firmy jejími vlastními manažery tehdy nahlas upozorňoval.

Exšéf Fondu národního majetku: Zeman musel vědět, komu vláda prodává MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Roman Češka, který byl šéfem Fondu národního majetku v době, kdy se privatizovala Mostecká uhelná společnost, řekl deníku Právo, že o podezření na pokus o převzetí firmy jejími vlastními manažery tehdy nahlas upozorňoval. „Psalo se to snad ve všech médiích,“ poznamenal Češka, který je přesvědčen, že o celé situaci věděl i Miloš Zeman, který tehdy zastával funkci premiéra za ČSSD.

„Miloš Zeman se nyní tváří, že o ničem nevěděl, ale naprosto jednoznačně o tom vědět musel. Neumím si představit, že by takto vážné privatizační rozhodnutí v takto vážné věci bylo učiněno bez posvěcení premiéra,“ řekl Právu Češka.

Zeman tvrdí, že nic nevěděl

Sám Zeman však něco takového odmítl. „Toto tvrzení nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, protože jsem s těmito ministry o tom nemluvil. Vzhledem k tomu, že jsem byl v té době premiérem a premiér není totéž co ministr, mohu pouze konstatovat, že já jsem o tom nevěděl,“ cituje Právo Zemana z vystoupení pro novináře v Nymburce.

Deník Právo připomíná, že způsobem, jakým si stát nechal vládu nad důlní společností proklouznout mezi prsty, se v současné době zabývá policie pod vedením olomouckého vrchního státního zastupitelství. Otázka, kdo z členů Zemanova kabinetu o skutečných vlastnících Appianu věděl, vyšetřovatele zajímá. V této souvislosti má být prý vyslýchán Antonín Koláček, který byl ve Švýcarsku nepravomocně za privatizaci společnosti odsouzen na čtyři a půl roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…