Exšéf Rozhlasu vzpomínal, jak se před 20 lety chtěli zbavit Zemana s Klausem. A pokud nemáte rádi ČT, nepotěší vás

06.02.2019 14:47

Hostem Osobnosti Plus Českého rozhlasu byl bývalý ředitel Českého rozhlasu, exšéf Národní knihovny v Praze a nynější šéf Obecního domu Vlastimil Ježek. Co považuje za svou největší prohru? Možná vás překvapí, že to souvisí s exprezidentem Václavem Klausem a prezidentem Milošem Zemanem.

Exšéf Rozhlasu vzpomínal, jak se před 20 lety chtěli zbavit Zemana s Klausem. A pokud nemáte rádi ČT, nepotěší vás
Foto: hns
Popisek: Vlastimil Ježek nyní šéfuje Obecnímu domu v Praze

Z vedení pražské Národní knihovny byl Ježek po čtyřech letech odvolán tehdejším ministrem kultury Václavem Jehličkou. Důvodem byla zakázka na stavbu nové budovy knihovny. „Dodnes ji vnímám jako smysluplnou. Zásah vlády pak jako nespravedlivý a nepatřičný,“ vzpomněl Ježek, jenž toto však nepovažuje za svou největší životní prohru. 

Původní text ZDE

Za tu považuje neúspěch akce Děkujeme, odejděte. „V roce 1999 jsme dali v kavárně Slavia dohromady jistý text. Požadovali jsme, aby pánové Klaus a Zeman odešli z politiky. A co se stalo, jsou prezidenty České republiky,“ podotkl Ježek s tím, že dnes daleko více mlčí. „Když se člověk podívá na výsledky voleb, zjistí, že bublina lidí a přátel, s nimiž se stýká, je věc jedna, a většina věc druhá,“ dodal.

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí

Zdůraznil však to, že v době třicátého výročí pádu komunismu bude v čele vlády pravděpodobně dál stát bývalý spolupracovník StB. „Na druhé straně myslím, že důležité je, že lidé přicházejí k volební urně a vědí to, a nevadí jim to. Pochopil jsem, že většina lidí má na tohle jiný názor než já, a akceptuji to,“ sdělil Ježek se slovy, že on prezidenta a ani premiéra nepovažuje za šéfy. „Šéfa si představuji jinak,“ sdělil.

Dále se rozhovořil o hnutí ANO Andreje Babiše. „Posunuli se zprava doleva. Levicovým stranám vypálili rybník. Sociální demokracie se může jít klouzat,“ sdělil Ježek. Média veřejnoprávní služby podle něj mají daleko důležitější roli nyní než před 20 či 25 lety. A to z toho důvodu, že v Česku je mnoho soukromých médií ovládaných byznysmeny i politiky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …