Extravagantní ekonom Sedláček z Moravcovy věže naložil Trumpovi: Je to strašné. Hádá se se spojenci a kamarádí s diktátory

24.06.2018 15:26

Druhý český prezident Václav Klaus nedávno prohlásil, že si Češi nezaslouží vyšší mzdy. Je to pravda? Nejen o tom v otázkách Václava Moravce debatovali ekonomové Tomáš Sedláček, státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař a Ondřej Schneider. Řeč přišla také na obchodní válku, která v podstatě už vypukla mezi USA a Čínou, ale také mezi USA a EU.

Extravagantní ekonom Sedláček z Moravcovy věže naložil Trumpovi: Je to strašné. Hádá se se spojenci a kamarádí s diktátory
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Jsme ve fázi, kdy se ti partneři oťukávají a čekají na reakce druhé strany," popsal začátek obchodní války Schneider. „Ti pánové možná rozpoutají něco, co pak nebudou umět zastavit," varoval dál.

Sedláček byl mnohem skeptičtější. „To, co se pro mě strašné, je, jak rychle se Donald Trump rozkmotřuje se svými dosavadními spojenci, jako je Kanada nebo EU, i když ti spojenci za něj mnohdy vedli války, a kamarádí se s diktátory. Vezměte si, jaká slova pronesl o diktátorovi KLDR Kim Čong-unovi. O žádném jiném politikovi neřekl ani desetinu tak pěkných slov. Západní politiky spíše kritizuje," pravil Sedláček.

Ekonom Tomáš Sedláček v OVM. Foto: Printscreen vysílání ČT24

Chmelař první kolo debaty uzavřel varováním, že EU se v prvé řadě musí snažit zabránit zavedení cel na dovoz automobilů do USA. To by pak pro nás byl velký problém. Zřejmě by o práci přišlo několik tisíc lidí. Mohlo by jít asi o 22 tisíc pracovních míst.

Vyhrožovat obchodní válkou? To je trochu lehkovážné

Ondřej Schneider má za to, že ty ekonomické dopady by mohly být mnohem horší.

Schneider znovu varoval, že by EU neměla naskakovat na roztáčení spirály vzájemného uvalování cel na různé zboží. Ekonom sice má pochopení pro to, že se s dnešní americkou administrativou jedná opravdu těžko, ale přesto je třeba s nimi jednat. Američané zvolili tu pozici velkého hocha, který má ten velký klacek a snaží se upravit ten ekonomických pořádek podle svých představ," uznal Schneider. Spojené státy však podle něj jen poukazují na dlouhodobý problém, že Čína dlouhodobě zneužívá své ekonomické postavení a Trump na to jen způsobem sobě vlastním upozorňuje.

Sedláček dal Schneiderovi za pravdu a k popisu Trumpova chování použil zvláštní metaforu. „Je to taková zvláštní strategie, kdy do sálu vejde kovboj, který pět minut poslouchá a pak někoho zastřelí. Proto se schází G7, aby se ujistili, že jsme kamarádi, že spolu spolupracujeme a budeme se jezdit navštěvovat," podotkl Sedláček.

Chmelař by byl velmi opatrný v ustupování Spojeným státům. Trump totiž už od 70. let používá strategii, že udělá dva rázné kroky vpřed, pak možná jeden krok vzad, ale pořád je o krok napřed proti svým partnerům. Slabina Trumpova postupu je podle Chmelaře v tom, že vede válku prakticky proti všem, čímž škodí nejvíc americké ekonomice.

Schneider však znovu a znovu varoval před rozpoutáním ekonomické války. „To je trochu lehkovážné to takhle říkat. V případě, kdyby došlo k obchodní válce, tak tam se mění struktura ekonomiky a tam by na to ty centrální nemohli reagovat a nedošlo by jen k poklesu ekonomiky, ale k hluboké recesi," zaznělo z úst Ondřeje Schneidera.

Sedláček má za to, že ekonomická krize přijde tak jako tak, Bude to krize o to hlubší, že v roce 2007, 2008 a 2009 byli ochotní si pomáhat, zatímco dnes jsou partneři rozhádaní. V tuhle chvíli prý existují desetitisíce položek, nad kterými se můžeme pohádat. Celou válku by možná pomohlo odvrátit, kdyby mezi EU a USA došlo ke zrušení cel.

Máme tady takovou nepsanou dohodu...

Posléze pánové věnovali pozornost české ekonomice. Pokud jde o českou ekonomiku, podle Schneidera bychom měli přistoupit na větší příliv pracovních sil ze zahraničí. Sedláček k tomu dodal, že naše ekonomika stále stojí na tom, že Češi mají nízké platy. „My jsme to možná takhle chtěli. Pracujeme za levno, ale máme tady nejnižší nezaměstnanost široko daleko. Je to taková nepsaná dohoda," řekl Sedláček. 

Chmelař prohlásil, že právě české odbory tlačí na to, aby se tato nepsaná dohoda změnila, což je dobře. Musíme se však více přeorientovat na vědomostní ekonomiku. Stát teď bohužel podle Chmelaře nemá v ruce nástroje, jak společnost změnit.

Schneider doplnil, že největší problém vlastně tkví v českém školství, protože mladí lidé, kteří z něj vycházejí, hledají tu stejnou práci jako jejich tatínkové, což není dobře. V prvé řadě tedy podle Schneidera musíme změnit strukturu českého školství, což bude bolet. Ale někdo by k provedení reforem měl sebrat odvahu. „Je to o lidech," podotkl Schneider.  

Sedláček si posteskl nad tím, že dnešní patnáctileté děti pořádně neumí cizí jazyky, což se mu v porovnání s řadou jiných zemí zdá hrozivé. Stejně hrozivé prý je, jak vysoké máme odvody na sociální a zdravotní odvody.

Chmelař varoval, že na odvodech na zdravotním a sociálním pojištění si platíme určité služby. Pokud bychom tyto odvody snížili, museli bychom podle státního tajemníka zvyšovat klasické daně. „Můj osobní názor je takový, že ten systém je v dobré rovnováze," zdůraznil Chmelař s tím, že důchod odvrací chudobu a ve zdravotnictví je pomáháno těm, kteří to potřebují nejvíc. Proto podle Chmelaře nepotřebujeme zásadně reformovat důchodový systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…