Extremisté se bratří s křesťany, máme jména! A ty vstupenky si nakoupili předem, odhalila Slušné lidi brněnská MF Dnes

31.05.2018 8:57

O hnutí Slušní lidé, jehož členové protestovali v sobotu proti uvedení divadelní hry Naše násilí a vaše násilí v Brně, se rozepsala brněnská MF Dnes. Podle jejích zjištění nebylo náhodou, že se příznivci hnutí sešli na místě s ultrakonzervativními křesťany. „Část členů hnutí, které ministerstvo vnitra zařadilo na seznam extremistů, má společnou minulost s některými křesťany a obě skupiny jsou personálně propojené,“ poznamenává deník.

Extremisté se bratří s křesťany, máme jména! A ty vstupenky si nakoupili předem, odhalila Slušné lidi brněnská MF Dnes
Foto: Festival Divadelní svět
Popisek: Divadelní hra Naše násilí a vaše násilí

Lístky na představení již začátkem dubna skoupil advokát Patrik Matyášek, který chtěl, aby do divadla dorazili zájemci z řad studentstva. Třicet kusů vstupenek pak prodal lídrovi hnutí Slušní lidé Zdeňku Pernicovi. Sám Matyášek se pak ani do divadla nedostal, hru viděl na videu. Nyní se podle svých slov chystá podat trestní oznámení pro výtržnost na dva diváky, kteří se při protestech Slušných lidí svlékli v sobotu donaha. 

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Ten se spolu se svým spolkem Stredonius již na počátku května snažil podat žalobu a několik návrhů na předběžná opatření, jež by měla uvedení hry zabránit. Soudem však byly jeho návrhy zamítnuty. 

Se spolkem je podle MF Dnes spjat také Radomír Malý, jenž se spolu s Matyáškem netají svými ultrakonzervativními názory na katolickou církev. Malý byl spjat s časopisem Pochodeň dneška, jenž byl k dostání v kostelech a propagoval antisemitismus, popíral holokaust a prosazoval fundamentalistický katolicismus. A právě s tímto periodikem byl spjat i Radek Pokora, zakladatel spolku Slušní lidé. Nyní už však podle svých slov pro názorový rozkol místopředsedou spolku není. 

A jak si vysvětluje spojení křesťanských radikálů a pravicových extremistů kněz Tomáše Petráček, jenž je expertem na extremisty v církvi? „Obě skupiny mají společného nepřítele, necítí se dobře v moderní době, vymezují se proti relativizaci hodnot. Obdivují autoritářská hnutí, která reprezentují jednoduchý svět s jasně rozdělenými rolemi. Svět, kterému rozuměli, mizí a oni se snaží přibrzdit rychlost společenského vývoje,“ uvedl pro MF Dnes.

Lidové noviny pak upozorňují na to, že Slušní lidé se chtějí prosadit ve volbách do zastupitelstva. A akce divadla měla posloužit jako předvolební výstřel. „Odborník na extremismus Miroslav Mareš je bez okolků řadí ke krajní pravici. Zmiňuje, že se členové Slušných lidí rekrutují z řad fotbalových hooligans či boxerských klubů," poznamenávají noviny. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…