Extrémní varování Bašty: Energie, téma číslo jedna. Rozšířit jádro, i za cenu dřívějšího odchodu z EU, nebo...

26.09.2021 9:12

Už před pěti lety statistiky ukázaly, že energetická chudoba hrozí dvaceti procentům českých domácností. Podle někdejšího diplomata, politického analytika Jaroslava Bašty se energetika pro příštích několik let stane tím nejdůležitějším faktorem v zápase o budoucnost a samotnou existenci České republiky. Občasné energetické zdroje proto musíme nahradit moderní, převážně jadernou, energetikou. „I za cenu toho, že Evropskou unii budeme muset opustit dříve, než se v důsledku Green Dealu sama rozpadne,“ píše v komentáři pro PrvníZprávy.cz.

Extrémní varování Bašty: Energie, téma číslo jedna. Rozšířit jádro, i za cenu dřívějšího odchodu z EU, nebo...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Dnes, kdy nás již brzo čeká citelné zdražení elektrické energie, Evropská komise upřesnila, že se to citelně dotkne 100 milionů lidí v celé Evropské unii, tedy oněch dvaceti procent. V České republice na tom budeme podle Bašty tak ještě hůř, problém zaplatit elektrickou energii zasáhne tři a půl milionu občanů čili třetinu.

Vláda uvažuje o tom, že by to vyřešila sociálním opatřením podobným příspěvku na bydlení. Nikdo nemluví však o tom, že nedostatková a drahá energie nejvíce postihne všechna průmyslová odvětví, takže sociální stát nebude z čeho financovat.

Původní zdroj ZDE

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí
K charakteristice české politiky a žurnalistiky patří to, že nikdo nezmíní důvody, kvůli kterým hlavně elektřina tak drasticky zdražuje: „Jsou tři – prosazování obnovitelných energetických zdrojů, liberalizace energetického trhu a zvýšená cena emisních povolenek,“ píše Bašta.

Všechny tři mají společné to, že znamenají vítězství zelené ideologie, říznuté ekonomickým liberalismem, nad zdravým rozumem. Například současné enormně vysoké ceny elektřiny jsou přímým důsledkem toho, že obnovitelné zdroje jsou vlastně zdroje občasné. Když vítr nefouká a slunce se ukrylo za mraky, elektřiny je nedostatek a její cena na burze stoupá. Zdražování povolenek na emise CO2 pak vyřazuje z trhu uhelné a plynové elektrárny.

„Situace opravdu vypadá katastroficky a Zelený nový úděl (Green Deal) sehraje v likvidaci západní civilizace ještě důležitější roli než islamizace a protibělošský rasismus. Přesto v české předvolební kampani o tomto problému s výjimkou SPD nikdo nemluví a nevaruje,“ pozastavuje se Bašta.

„Energetika se pro příštích několik let stane tím nejdůležitějším faktorem v zápase o budoucnost a samotnou existenci České republiky. Mnohé může zachránit již v letošním roce vláda, nezvítězí-li ve volbách anticivilizační levice z koalice PirSTAN a jejich přicmrdávači z koalice SPOLU.

Asi existuje jediná rychlá možnost nápravy krize, kterou je dostavba několika bloků jaderných elektráren. Ty ovšem musíme postavit sami, dokud na to máme průmyslové a vědecké kapacity. To by mělo být v programu příští vlády na prvním místě programového prohlášení,“ míní.

Připomíná, že už Katalánci ukázali, že proti zdražování elektřiny lze účinně bojovat. Vyhlásili tzv. žárovkové referendum. V určenou hodinu ve špičce všichni naráz rozsvítili a zapnuli elektrické spotřebiče. Výsledné black out stály elektrárenské společnosti a vládu tolik peněz, že se dodnes v Barceloně neplatí žádné DPH z elektřiny.

„Když to shrnu, energetickou chudobu způsobuje chudoba ducha zelených fanatiků a bezohledných spekulantů na energetické burze. Občasné energetické zdroje musíme nahradit moderní, převážně jadernou, energetikou. I za cenu toho, že Evropskou unii budeme muset opustit dříve, než se v důsledku Green Dealu sama rozpadne,“ uzavírá svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…