F-35? Budou ležet v kopřivách! A střední třída žít z ruky do hu*y! Zaorálek běsnil ve studiu

08.10.2023 14:22 | Monitoring

Poslanec Petr Bendl (ODS), europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti), poslanec Patrik Nacher (ANO) a místopředseda Sociální demokracie Lubomír Zaorálek byli hosty velké politické diskuse Partie na CNN Prima News. „Střední třída bude jíst z ruky do huby a vy přijdete s nestydatým rozpočtem, kde lidi ponesou všechny náklady. Vláda nemá srdce, vytvoří se tady skupinka znamenitě vydělávajících oligarchů, a pak domácnosti, které budou třít bídu s nouzí,“ rozhorlil se Zaorálek.

F-35? Budou ležet v kopřivách! A střední třída žít z ruky do hu*y! Zaorálek běsnil ve studiu
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Petr Bendl, Patrik Nacher, Mikuláš Peksa a Lubomír Zaorálek hosty Partie CNN Prima News

Úvodním tématem byla konsolidace veřejných financí. „Konsolidaci jsme slíbili. Návrh balíčku je kompromisem mezi jednotlivými politickými subjekty, které vládnou. Každý kompromis je těžký,“ poznamenal Bendl v úvodu Partie. „Zvyšují se výdaje v oblasti školství, sociálních věcí, obrany, tam je vidět, co jsou priority,“ dodal. 

Peksa se domnívá, že deficit státního rozpočtu by měl být menší. „Hospodaření by mělo být daleko racionálnější. Dostát nějakého rozumného výsledku v rámci pětikoalice je těžké,“ poznamenal Peksa, že kompromis je zkrátka takový, jaký je. „Měli bychom se podstatně víc bavit o příjmech. Měli bychom začít investovat, aby příjmy do rozpočtu plynuly. Neměla se rušit superhrubá mzda – ANO a ODS – a od té doby se to s námi vleče,“ dodal.

Nacher následně hájil schodek z dob vlády Andreje Babiše (ANO), protože šlo o období covidu. „A proč, když všichni říkají, že by šli dál, proč se víc nekonsoliduje?“ ptal se dále Nacher a pustil se do kritiky státního rozpočtu. 

„Jaká konsolidace, přátelé? Tenhle stát se stává uneseným státem. Někteří si vydělají desítky miliard, a my jsme v situaci, kdy domácnosti klesly o třicet procent. Vy jste udělali takzvanou konsolidaci, ve které jste naložili domácnostem,“ sdělil Zaorálek a pokračoval ve své kritice. „Křetínský, Tykač, Komárek vydělali desítky miliard. A vy tady vyhlašujete feudalismus. Střední třída bude jíst z ruky do huby, a vy přijdete s nestydatým rozpočtem, kde lidi ponesou všechny náklady. Vláda nemá srdce, vytvoří se tady skupinka znamenitě vydělávajících oligarchů, a pak domácnosti, které budou třít bídu s nouzí,“ rozhorlil se.

„Vláda tady látá díry, které tady zbyly. Nechci se příliš vracet do minulosti, protože musíme vyřešit budoucnost. Pšenku, kterou vy jste zasadili, musíme nějakým způsobem napravit. Stát padá do dluhů. Tahle vláda musí udělat něco s tím, aby našla kompromis mezi výdaji a příjmy,“ oponoval Bendl. 

Vláda podle Zaorálka neví, co má dělat, a neuvědomuje si, jak má bojovat s deficitem. Velmi zkritizoval například ministryni obrany Janu Černochovou za nákup letounů F-35. „Tato investice je naprosto tragická,“ poznamenal Zaorálek. „Nejsme schopni efektivně investovat,“ zkritizoval Zaorálek například nedostatek financí do vzdělávání. „Tahle země se zastavila, a tady někdo nechápe vůbec proč,“ řekl Zaorálek.

Bendl reagoval slovy, že Zaorálek zjevně chce udělat vše pro to, aby se SOCDEM dostala do Sněmovny. „Mně nejde o nějakou pitomou Sněmovnu, mně jde o to, co nefunguje!“ zareagoval Zaorálek. 

Bendl obhajoval nákup F-35 a to, kolik peněz dává současná koalice na obranu. „I vzhledem k tomu, co se děje na východ od nás, na jih od nás, musíme hledat způsob, jak moderně vyzbrojit armádu. Jana Černochová touto cestou jde,“ poznamenal Bendl a připomněl, že šlo o vládní rozhodnutí.

Peksa k tomuto prohlásil, že by v této otázce mělo proběhnout větší výběrové řízení.

Zaorálek se nad výběrem F-35 rovněž rozhorlil. „Provoz toho nezaplatí, ta letadla budou ležet v kopřivách!“ domnívá se Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak Bendl byl dnes v oslnivé formě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemestax , 08.10.2023 22:20:04
jak ho tam Nacher jebal za zvýšení cen energií, když připomenul ministerský slib, že vláda půjde proti solárbaronům do arbitráže a místo toho ty poplatky hodili (jao vždy) na daňové poplatníky. Ten Bendlovo připitomělej úsměv místo odpovědi hodně vypovídal.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…