FOTO Ať žije soudruh Zeman, ale jinde. Zeman v řiti, odehrává se před Pražským hradem

17.11.2016 15:00

Nezapomínáme! Tak zní název shromáždění, které se koná dnes u příležitosti výročí 17. listopadu. Na Hradčanském náměstí vystoupili kritici prezidenta Miloše Zemana, zazněla i kritika populistů, manipulátorů, zkrátka všech, kteří narušují naše hodnoty, hlavně svobodu a demokracii. Řečníci zdůraznili, že je třeba si tyto hodnoty připomínat a bránit je. Být aktivní, shodovali se.

FOTO Ať žije soudruh Zeman, ale jinde. Zeman v řiti, odehrává se před Pražským hradem
Foto: PL.cz
Popisek: Z Hradčanského náměstí, 17. 11. 2016

Zhruba dvě, tři stovky lidí, transparenty – tak vypadala situace na místě krátce po 14. hodině. K vidění jsou i červené trenýrky s potiskem postavy s hůlkou, která má hlavu strčenou v rohu čínské vlajky. Nechybějí však ani vlajky NATO, Evropské unie, České republiky či Tibetu.

„Hanba Zemanovi“, „Zeman je ostudou národa“, „Ať žije soudruh Zeman – ale jinde,“ „Zeman není můj prezident", „K EU čelem, k Ivanovi zády“ – znějí nápisy, jež lidé třímají v rukou. Kromě toho jsou zde k vidění i transparenty s výzvami k Czexitu či připomínající heslo T. G. Masaryka „Nebát se, nelhat a nekrást“, píše se. Nechybějí ani placky s potréty Václava Havla. 

Na náměstí mimo jiné zaznívá, že země zase směřuje k totalitě. Lidé si tu stěžují na Zemana, především na jeho lži, směřování na východ, vulgarity. „Není morální autoritou,“ je tu také slyšet. Jako první se svým proslovem promluvil římskokatolický kněz Ladislav Heryán. Dle svých slov si připadá jako Mojžíš. Také prý lidem přišel říct, že jsou svobodní. Varoval před strachem, je třeba nežít ve lži. Pravda a svoboda kráčejí ruku v ruce.

Diplomat Vladimír Reisel varoval před utahováním politických šroubů. Kritizoval návrh zákonného ustanovení o trestném činu hanobení prezidenta republiky. Dle jeho názoru jde o omezování svobod. Shromáždění při jeho slovech souhlasně bučelo. Reisel také vyzval k překonání pasivity, letargie, zvláště ve volbách. „Je třeba být aktivní ve věcech veřejných,“ dodal.

Během svých slov se dokonce několikrát rozplakal – to především tehdy, když mluvil o tom, že je rád, že přežil totalitu a zažil Václava Havla. Za svá slova sklidil velký potlesk.

Dalším řečníkem byl Daniel Kroupa. „Moderní Česká republika tragickým způsobem nedokázala lidi naučit ty správné hodnoty, za něž stojí se bít,“ uvedl. Naše svoboda je podle jeho slov svobodou pod zákonem. „Každý si může myslet, co chce,“ dodal a zkritizoval navrhovanou trestnost hanobení hlavy státu. Kdyby byla vskutku zavedena, měl by strach o toho, koho má chránit. Zeman dle jeho slov hanobí sám sebe. „V turbulentních časech dneška si je třeba připomínat hodnoty demokracie,“ řekl. Kritice pak podrobil také tlačení naší země na východ. Proti tomu by občané měli protestovat a nedovolit to. 

Neměli bychom čekat, že přijde spasitel, myslí si Ivan Bartoš. Důležité je také neopakovat chyby a dobře si rozmyslet, koho volíme. Byl by rád, kdyby bylo přidáno více prvků přímé demokracie a občanům bylo dáno více prostoru se vyjádřit. Za důležitý považuje rovněž dialog. Vyzval k nerezignování na obranu hodnot. „Je třeba je bránit, abychom o ně nepřišli,“ dodal.

Velmi ostrý a naštvaný projev pak měl Martin C. Putna. Varoval před manipulátory, kteří říkají, že za všechno můžou uprchlíci a elity. Zkritizoval také ParlamentníListy.cz, které dle jeho slov najdete na každém rohu. „Cokoliv se dá zneužít ke lži. Manipulátoři nechtějí, aby jim do toho lidi viděli. Proto nesnášejí vzdělané lidi,“ dodal. Dle jeho slov je také nutné se snažit o vzdělání. „To není tak, že trošku pravdy má ten a trošku onen,“ zmínil. 

Po Martinu C. Putnovi následují další řečníci, před čtvrtou hodinou se však účastníci shromáždění šikují a vyrážejí směr Václavské náměstí na Koncert pro budoucnost. Doprovázejí je policisté a členové antikonfliktního týmu, od Mánesova mostu pak dokonce těžkooděnci. „Česko patří na Západ“, „Miloše do koše“ skanduje se. Nechybí ani pokřik k uprchlíkům: „Uprchlíci vítejte, náckové táhněte." Průvod budí zájem turistů, ti si jej fotí a natáčejí.

Jedním z nejobdivovanějších transparentů jsou právě červené trenýrky, na nichž stařík o holi má hlavu v čínských hvězdách. Jde samozřejmě o karikaturu prezidenta Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …