FOTO Jakub Železný si rýpnul do Pavla i Lipavského v OSN. Rozpoutal bouři

22.09.2023 21:01 | Monitoring

Moderátor České televize Jakub Železný si povšiml „chyby“, které se prezident Petr Pavel dopustil na shromáždění OSN v New Yorku. Předmětem pozornosti se stal odznáček prezidenta s vlajkou České republiky a OSN, konkrétně o pořadí těchto dvou vlajek. Uživatelé Twitteru se nakonec shodli, že chyby se dopustil sám moderátor.

FOTO Jakub Železný si rýpnul do Pavla i Lipavského v OSN. Rozpoutal bouři
Foto: Repro ČT
Popisek: Jakub Železný pozoruje Josefa Středulu

Moderátor České televize Jakub Železný si povšiml „chyby“, které se prezident Petr Pavel dopustil na shromáždění OSN v New Yorku. Na cestě ho doprovodil i český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

„Je fajn vidět české politiky aktivně v OSN podporovat Ukrajinu! A ano, je to drobnost, ale zákon (ne vyhláška či úzus) 352/01 jistě platí i pro vlajky na klopě saka. Příště bych tak, ve vší úctě k prezidentu Petru Pavlovi a Janu Lipavskému, volil správné pořadí. Ne to, které pánové měli (chybné),“ napomenul Železný na sociální síti prezidenta.

Politolog a šéf strany Motoristé sobě Petr Macinka v reakci na tweet Železného podotkl, že takováto situace by za Jindřicha Forejta nenastala. Jindřich Forejt je českým úředníkem, který byl v letech 2004-2016 ředitelem odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky, tedy v období výkonu funkce prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana. „To by se za J. Forejta nikdy nestalo. Leckdo to může považovat za banalitu, ale že to má na sobě blbě zrovna prezident republiky, to je fakt přešlap. Nulku od Pirátů nekomentuju…“ napsal na Twitter Macinka.

Daniel Drake, mluvčí Ministerstva zahraničních věcí, doplnil, že takto se zkrátka odznáčky v OSN prodávají, přesto se však pro interakce na shromážděních velice hodí. „Pane doktore, děkujeme za připomínku, takto se odznáčky prodávají v OSN a mají je takto (špatně) všechny delegace. Všichni jsme ale rádi, že je máme, je to během interakce na chodbách velmi praktické,“ uvedl na Twitteru Drake.

Poradce prezidenta Václava Havla a bývalý ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který v současnosti patří k zahraničně-politickým poradcům prezidenta Petra Pavla, naopak opravil moderátora Železného, kdy mu vzkázal, že zákon, na nějž se snažil upozornit, se týká pouze vyvěšování vlajek: „Jakube, § 8 dotyčného zákona se týká vyvěšování vlajek, nikoli jejich odznáčků na klopě. Věřím, že tím nic nenaznačujete. A také, pokud by se i v zahraničí přísně trvalo na českém zákoně, a jiné země přitom trvaly na svých, nebylo by vůbec možné vlaječky umístit spolu.“

Železný připomněl zákon 352/2001 o užívání státních symbolů České republiky. Ten říká, že vyvěšují-li se státní vlajky současně se státními vlajkami jiných států, umístí se státní vlajka vždy na nejčetnější místo – vlevo při vyvěšení dvou vlajek.

Další uživatel Twitteru moderátorovi veřejnoprávní televize doporučil příště více přemýšlet, než podobnou věc zveřejní. „Je fajn vidět (po čase), že Jakub Železný je (nevtipná) definice hnidopicha. Příště bych tak, ve vší úctě, dvakrát přemýšlel, jestli ze sebe dělat (veřejně, a ano, opakovaně) trubku,“ napsal na síti.

„Zákon „jistě platí“ – ano, správně jste vyjádřil nejistotu pane Železný. Ne, klopa saka není místo, kde se vlajka vyvěšuje podle zákona,“ vyjádřil si jiný uživatel sítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …