FOTO Jiří Dienstbier a velvyslanec USA Schapiro pohromadě. Co spolu dělali?

25.04.2016 10:49

Velvyslanec Spojených států amerických v České republice Andrew Schapiro společně s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem navštívili město Kadaň, kde se seznámili s postupem sociálního začleňování v Kadani a okolí. O návštěvu památek a ikonických míst královského města se ovšem nejednalo. Naopak. Na programu návštěvy bylo například prunéřovské ghetto.

FOTO Jiří Dienstbier a velvyslanec USA Schapiro pohromadě. Co spolu dělali?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Tématem návštěvy amerického velvyslance bylo bydlení ve vyloučených lokalitách. „Chce vědět, jak to tady děláme, takže se proslavíme v USA,“ prohlásil ještě před návštěvou starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Sdělení města ZDE

Ministr Dienstbier a velvyslanec Schapiro navštívili Centrum sociálních služeb Prunéřov, které nabízí obyvatelům lokality sociální služby a terénní programy, a Střední technickou, gastronomickou a automobilní školu v Kadani.

Ze strany Andrewa Schapira se nejednalo o první návštěvu sociálně vyloučené lokality v Česku. Tyto lokality navštěvuje velvyslanec pravidelně. „Americká strana má zájem o to, aby globálně na celém světě, a tedy i u nás, byla dodržována lidská práva, a vyjíždí nejméně jedenkrát ročně do některé z vyloučených lokalit. Naposledy to byly Trmice, kde se daří inkluzivní vzdělávání,“ vysvětlil velvyslancovy pohnutky ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

Ministr Dienstbier a velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro navštívili SOU v Kadani

Výběr Schapirova partnera při návštěvě Kadaně nebyl náhodný. Město od roku 2012 spolupracuje s Odborem pro sociální začleňování, které spadá do gesce ministra Dienstbiera. Američané mohou v Dienstbierově osobě vidět vhodného partnera i vzhledem k jeho nedávnému pozitivnímu komentáři zprávy o lidských právech amerického ministerstva zahraničí, ve které je Česká republika kritizována za situaci Romů a také za výroky politických představitelů včetně prezidenta Miloše Zemana o migrační krizi.

Výtky Američanů považuje ministr pro lidská práva za oprávněné. „Považuji hodnocení České republiky za věcné a korektní. Skutečnosti, které popisuje, jsou mně i vládě známy a snažíme se je řešit,“ přiznal Dienstbier.

Americká diplomacie ve zmíněném dokumentu připomíná i již zmíněné názory prezidenta Miloše Zemana. Konkrétně uvádí jeho slova o tom, že muslimští uprchlíci nebudou respektovat místní zákony a zvyklosti a místo nich budou chtít zavést islámské právo šaría.

Samotný americký velvyslanec má již od dubna loňského roku „dveře na Hrad zavřené“ kvůli své kritice Zemana a jeho původně plánované květnové cesty do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války.  

Min. Dienstbier a velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro navštívili Centrum sociálních služeb Prunéřov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…