FOTO Putinometní listy, Zemane, vypadni. Tihle pánové nenávidí vzdělání, chtějí národ hlupáků. Odpůrci prezidenta mu demonstrovali pod okny, velké sólo měl Martin C. Putna

17.11.2016 20:06

REPORTÁŽ „Tamti pánové by chtěli hlupáky, kteří jednou za čtyři roky přijdou k volbám a jinak se o nic nestarají. A proto se musíme celé čtyři roky mezi každými volbami starat,“ hřímal vysokoškolský pedagog a literární historik Martin C. Putna u sochy Tomáše G. Masaryka na Hradčanském náměstí, kde se u příležitosti výročí 17. listopadu sešly zhruba dvě stovky lidí, aby si připomněly události, které nesmíme zapomenout. Kromě těch historických i novodobé – například ty, jež se odehrávají v režii prezidenta Zemana.

FOTO Putinometní listy, Zemane, vypadni. Tihle pánové nenávidí vzdělání, chtějí národ hlupáků. Odpůrci prezidenta mu demonstrovali pod okny, velké sólo měl Martin C. Putna
Foto: PL.cz
Popisek: Z Hradčanského náměstí, 17. 11. 2016

„Jak se pozná myšlení, které je podlé a manipulativní? Vždycky ví, kdo za to může. Kdo může za všechny naše problémy. Byly časy, kdy se říkalo, že za všechno můžou Židi a zednáři. Poměrně nedávno se říkalo, že za všechno můžou Romové. Teď se říká, že za všechno můžou uprchlíci. A novinka oblíbená mezi dnešními manipulátory – za všechno můžou elity,“ ujal se Putna rázně mikrofonu.

Kdo to jsou elity? „Jsou to hospodářské elity? Ani náhodou. Chudí lidé s nadšením volí multimiliardáře. Jsou to snad mediální elity? To je nesmysl. Manipulátoři mají přece dávno svá média. Na každém venkovském nádraží najdete reklamu na putinometní listy,“ pobavil Putna zřejmou narážkou na server ParlamentníListy.cz publikum.

Ty elity, které vadí, jsou podle Putny vzdělané elity. Proč vadí? Protože manipulátorům vidí do karet. Protože jsou schopní rozpoznat, co je lež a co je manipulace. Jak se zneužívají pojmy národ, náboženství, tradice, rodina či vlastenectví, Evropa – cokoliv se dá zneužít v dnešní lži. A proto oni nemají rádi ty, kdo do toto vidí. Proto prý nenávidí vzdělání.

Anketa

Je správné, že skupina 64 poslanců podala návrh trestající hanobení prezidenta republiky?

80%
hlasovalo: 13689 lidí

„Potřebuje člověk na to, aby byl vzdělaný, být univerzitní profesor? Nepotřebuje. Václav Havel, který je tady často vzpomínán, žádné zvláštní formální vzdělání neměl, protože za komunistů nesměl studovat, protože byl ze zlé buržoazní rodiny. Ale on si toho byl vědom a celý život se vzdělával,“ dal Putna za příklad našeho prvního porevolučního prezidenta.

Autoritáře podle Putny můžeme jednoho dne porazit ve volbách. „Ale prvotně tím, že si nenecháme vzít dobrá slova – mimo jiné, že si nenecháme vzít slovo elita, že se nebudeme stydět za vzdělání a budeme se o něj snažit. Protože to není tak, že je trošku pravdy tam a trošku pravdy tady. Že má trošku pravdu Ukrajina a trošku pravdy Putin. Protože pak řeknete, že trošku pravdy má také Islámský stát. Ne!“ rozhorlil se Putna.

Podle jeho názoru jsou evropské dějiny strašně složité. Ale v naší současnosti k nim prý vede jediná normální použitelná linka, na kterou se dá navazovat. Tou linkou je podle Putny linie evropské demokratické tradice – je sice strašně složitá, ale prý jinou nemáme.

„Tamti pánové by chtěli hlupáky, kteří jednou za čtyři roky přijdou k volbám a jinak se o nic nestarají,“ takřka už křičel Putna do mikrofonu ukazujíc směrem na Hrad. „Hanba,“ přizvukovali mu okolostojící.

„A proto se musíme celé čtyři roky mezi každými volbami starat,“ hřímal dál Putna. „Doufám, že až půjdeme domů, každý si otevře nějakou dobrou knihu,“ uzavřel svůj proslov.

Populismus a arogance Miloše Zemana

Neméně řízný byl během svého vystoupení i Adam Borzič, český básník, překladatel, publicista a terapeut, který se v roce 2015 ohradil proti části katolické církve, která chtěla selektovat uprchlíky na křesťany a muslimy.

Borzič zdůraznil, že v současné době jsou lidé na celém světě ohroženi xenofobním populismem. „Po zvolení Donalda Trumpa se už nemůžeme tvářit, že populismus a arogance našeho prezidenta Miloše Zemana je jen taková naše místní postkomunistická rarita… Poté, co existuje reálná hrozba, že se Le Penová dostane do Elysejského paláce, už nemůžeme předstírat, že xenofobie je jen projevem našeho provincionalismu. Náš Zeman, náš Ovčáček, náš Okamura, náš Tejc – naši výtečníci mají své protějšky ve vyspělých zemích,“ vyjevil Borzič svůj názor.

V projevech dalších řečníků, které organizátor akce, aktivista Jan Cemper, pozval – například kněz Ladislav Heryán, dokumentaristka Apolena Rychlíková, přeživší holocaustu Petr Riesel či předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, místopředseda Strany zelených Petr Kutílek a starosta za Prahu 6 za TOP 09 Ondřej Kolář – zaznívaly výzvy k občanské aktivitě a obraně našich hodnot, zejména svobody a demokracie, které jsou dnes mnohými podrývány.

„Tohle bych byl hodně rád, aby slyšeli pánové na Hradě – pan Zeman a pan Ovčáček – a další, kteří se pokoušejí naši zemi rozdělovat a štvát proti sobě. Kteří se pokoušejí tvrdit, že xenofobní, nenávistný a štvavý styl politiky pana Zemana, který byl vidět už během jeho volební kampaně, odmítla pouze Praha, nebo dokonce její údajná pražská kavárna. Pane Zemane, vaši politiku ve druhém kole volby odmítli lidé v Brně, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích, v Liberci a dokonce ve vašem skoro domácím Zlíně. My nezapomínáme, že naše země je lepší, než to, co představujete a co se mezi námi pokoušíte probouzet. Nezapomínáme na to, že si již za rok můžeme zvolit nového, lepšího prezidenta nebo prezidentku,“ vzkázal na Hrad místopředseda Strany zelených Petr Kutílek.

Zemane, vypadni!

Kritičtí nebyli k prezidentu Zemanovi pouze řečníci, zhusta se do české hlavy státu strefovali i další účastníci akce. Mnozí ventilovali naštvání na prezidenta transparenty, někteří v rozhovoru s reportérkou ParlamentníchListů.cz, která byla na místě.

„Hradní hnůj páchne i v naší vesnické hospodě“, „Na Hradě pravda nevítězí“, „Zeman je ostudou národa“, „Ať žije soudruh Zeman – ale jinde“, „Lháře a ovci na hradě nechceme. Zemane vypadni!“ – taková hesla třímali lidé v rukou.

„Vadí mi, že prezident lže,“ postěžoval si znepokojený občan v rozhovoru s reportérkou ParlamentníchListů.cz. Neznepokojuje ho jenom Zeman, ale obecně stav soudobé společnosti. „Odklání se od ideálů svobody, demokracie, liberalismu… A přiklání se k autoritářským tendencím.

Stejnou optikou nahlíží na hlavu státu i postarší paní, která názor na prezidenta Zemana vyjevila plackou, kterou si připnula na klopu svého kabátu. Stojí na ní, že se stydí za svého prezidenta. Kromě lhaní jí vadí na Zemanovi i to, že se nedokáže omluvit a že není morální autoritou.

Podle jejího názoru směřujeme k totalitě. „Utahují se svobody, jedna po druhé, a to je špatně. A my stojíme a koukáme,“ kritizovala paní. I proto přišla veřejně projevit svůj názor, „protože ti nahoře musejí vědět, že ti zespoda s nimi nesouhlasí“.

„Na Zemanovi mi vadí orientace na východ, jeho sprostota a hulvátství a neúcta k zásadním hodnotám, které jsme se tady čtvrtstoletí snažili vybudovat,“ zdůraznil muž, který si na akci přinesl transparent s nápisem „Hradní hnůj páchne i v naší vesnické hospodě“.

Ať žije Havel

Před čtvrtou hodinou většina z několika stovek účastníků shromáždění vyrazila za doprovodu policistů, členů antikonfliktního týmu a od Mánesova mostu rovněž těžkooděnců směrem na Václavské náměstí, kde v tu chvíli startoval Koncert pro budoucnost. „Česko patří na Západ“, „Miloše do koše“, „Pravda a láska“, „Ať žije Havel“, skandovalo se. Nechyběl ani pokřik k uprchlíkům: „Uprchlíci vítejte, náckové táhněte.“ Průvod budil zájem turistů, ti si jej fotili a natáčeli. Někteří přihlížející Češi potleskem či výkřiky dávali najevo souhlas s provolávanými hesly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…