FOTO Sobotka se Schapirem u Obamy. Neuvěříte, co přitom premiéra napadlo

02.04.2016 15:51

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil washingtonského summitu o jaderné bezpečnosti. O své cestě obsáhle informoval na sociální síti Twitter. Pustil se na dálku do křížku s prezidentem Zemanem, pochvaloval si setkání s někdejší ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou, kterou jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna označuje za „balkánskou řeznici“, a nakonec se za mořem setkal s krajany. Došlo i na důležitou dohodu z Prahy podepsanou v roce 2010.

FOTO Sobotka se Schapirem u Obamy. Neuvěříte, co přitom premiéra napadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ve středu 30. března premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sociální síti Twitter oznámil, že se zúčastní jaderného summitu, který pořádá prezident USA Barack Obama ve Washingtonu. Jednání o jaderné bezpečnosti proběhlo bez Ruska. Prezident Vladimir Putin se rozhodl rokování bojkotovat.

Střet se Zemanem

Předseda vlády se rozhodl o své cestě podrobně informovat na sociální síti a během své cesty za velkou louži sdělil řadu věcí. Například to, že si americké IT firmy působící v Česku pochvalují jihomoravskou metropoli Brno.

Pustil se také do slovní přestřelky s prezidentem Milošem Zemanem, když zdůraznil, že české členství v NATO a EU považuje za základní stavební kameny naší bezpečnosti a prosperity. Prezident v rozhovoru pro čínskou televizi naopak prohlašoval, že jsme se konečně vymanili z diktátu Bruselu a Washingtonu a realizujeme nezávislou zahraniční politiku.

Posléze Sobotka uveřejnil fotografii ze setkání s někdejší ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Mluvili spolu o nadcházející prezidentské volbě, kde se s velkou pravděpodobností střetnou někdejší první dáma demokratka Hillary Clintonová a republikánský kandidát miliardář Donald Trump. Albrightová ve volební kampani prohlásila, že pro ty ženy, které nepodporují v nadcházejícím střetu Clintonovou, mají v pekle vyhrazeno zvláštní místo. Tím řadu žen pobouřila.

Stranou pozornosti ale podle Sobotky nezůstaly ani migrační krize a americko-české vztahy. Není bez zajímavosti, že Sobotkův stranický kolega Jaroslav Foldyna k fotografii na sociální síti Facebook poznamenal, že se premiér vyfotil s „s balkánskou řeznicí“. Narážel tím na operaci NATO vůči Srbsku v době kosovského napětí roku 1999. Bomby letadel NATO dopadaly v tom roce na tuto balkánskou zemi a ministryní zahraničí byla právě  Albrightová.

Uskutečňujeme vizi z Prahy, zaznělo z Washingtonu

Při cestě na večeři do Bílého domu český premiér připomněl také slavný americký seriál o zákulisí politiky House of Card, česky Dům z karet. „Jedeme na večeři všech delegací do Bílého domu. První asociace je Frank Underwood a House of Cards. Zatracený Netflix,“ napsal premiér s odkazem na kanál, který seriál vysílá. Na večeři Sobotku uvítal osobně pán Bílého domu Barack Obama. Český premiér se i při této příležitosti pochlubil společnou fotografií.

Premiér a prezident. Foto: Twitter Bohuslava Sobotky

Totéž na sociální síti Twitter učinil také velvyslanec Spojených států v Praze Andrew Schapiro. Ten přidal také komentář současného ministra zahraničí USA Johna Kerryho, pro kterého bylo ctí účastnit se summitu a začít v praxi naplňovat dohodu z Prahy uzavřenou v roce 2010. Tehdy se v českém hlavním městě setkali prezidenti USA Barrack Obama a jeho tehdejší ruský protějšek Dmitrij Medveděv, dnešní ruský premiér. Prezidenti podepsali dohodu Start, která počítala se snížením počtu jaderných zbraní u armád obou velmocí.

Ve Washingtonu navštívil také expozici Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, který se podílí na transportech jaderného paliva po celém světě. Česká republika posléze na summitu nabídla pomoc s odstraňováním vysoce obohaceného uranu. Podle premiéra patří Česká republika k lídrům v oblasti jaderné bezpečnosti.

Premiér však věnoval čas také setkání s krajany za oceánem. „Obdivuji činorodost a nadšení krajanů, kteří si uchovávají úctu a vřelý vztah k ČR. Opravdu rád se s nimi setkávám,“ sdělil českým občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

20:15 Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

Cesta na Ukrajinu amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena coby „úklidová operace“? …