FOTO Sobotka se Schapirem u Obamy. Neuvěříte, co přitom premiéra napadlo

02.04.2016 15:51

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil washingtonského summitu o jaderné bezpečnosti. O své cestě obsáhle informoval na sociální síti Twitter. Pustil se na dálku do křížku s prezidentem Zemanem, pochvaloval si setkání s někdejší ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou, kterou jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna označuje za „balkánskou řeznici“, a nakonec se za mořem setkal s krajany. Došlo i na důležitou dohodu z Prahy podepsanou v roce 2010.

FOTO Sobotka se Schapirem u Obamy. Neuvěříte, co přitom premiéra napadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ve středu 30. března premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sociální síti Twitter oznámil, že se zúčastní jaderného summitu, který pořádá prezident USA Barack Obama ve Washingtonu. Jednání o jaderné bezpečnosti proběhlo bez Ruska. Prezident Vladimir Putin se rozhodl rokování bojkotovat.

Střet se Zemanem

Předseda vlády se rozhodl o své cestě podrobně informovat na sociální síti a během své cesty za velkou louži sdělil řadu věcí. Například to, že si americké IT firmy působící v Česku pochvalují jihomoravskou metropoli Brno.

Pustil se také do slovní přestřelky s prezidentem Milošem Zemanem, když zdůraznil, že české členství v NATO a EU považuje za základní stavební kameny naší bezpečnosti a prosperity. Prezident v rozhovoru pro čínskou televizi naopak prohlašoval, že jsme se konečně vymanili z diktátu Bruselu a Washingtonu a realizujeme nezávislou zahraniční politiku.

Posléze Sobotka uveřejnil fotografii ze setkání s někdejší ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Mluvili spolu o nadcházející prezidentské volbě, kde se s velkou pravděpodobností střetnou někdejší první dáma demokratka Hillary Clintonová a republikánský kandidát miliardář Donald Trump. Albrightová ve volební kampani prohlásila, že pro ty ženy, které nepodporují v nadcházejícím střetu Clintonovou, mají v pekle vyhrazeno zvláštní místo. Tím řadu žen pobouřila.

Stranou pozornosti ale podle Sobotky nezůstaly ani migrační krize a americko-české vztahy. Není bez zajímavosti, že Sobotkův stranický kolega Jaroslav Foldyna k fotografii na sociální síti Facebook poznamenal, že se premiér vyfotil s „s balkánskou řeznicí“. Narážel tím na operaci NATO vůči Srbsku v době kosovského napětí roku 1999. Bomby letadel NATO dopadaly v tom roce na tuto balkánskou zemi a ministryní zahraničí byla právě  Albrightová.

Uskutečňujeme vizi z Prahy, zaznělo z Washingtonu

Při cestě na večeři do Bílého domu český premiér připomněl také slavný americký seriál o zákulisí politiky House of Card, česky Dům z karet. „Jedeme na večeři všech delegací do Bílého domu. První asociace je Frank Underwood a House of Cards. Zatracený Netflix,“ napsal premiér s odkazem na kanál, který seriál vysílá. Na večeři Sobotku uvítal osobně pán Bílého domu Barack Obama. Český premiér se i při této příležitosti pochlubil společnou fotografií.

Premiér a prezident. Foto: Twitter Bohuslava Sobotky

Totéž na sociální síti Twitter učinil také velvyslanec Spojených států v Praze Andrew Schapiro. Ten přidal také komentář současného ministra zahraničí USA Johna Kerryho, pro kterého bylo ctí účastnit se summitu a začít v praxi naplňovat dohodu z Prahy uzavřenou v roce 2010. Tehdy se v českém hlavním městě setkali prezidenti USA Barrack Obama a jeho tehdejší ruský protějšek Dmitrij Medveděv, dnešní ruský premiér. Prezidenti podepsali dohodu Start, která počítala se snížením počtu jaderných zbraní u armád obou velmocí.

Ve Washingtonu navštívil také expozici Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, který se podílí na transportech jaderného paliva po celém světě. Česká republika posléze na summitu nabídla pomoc s odstraňováním vysoce obohaceného uranu. Podle premiéra patří Česká republika k lídrům v oblasti jaderné bezpečnosti.

Premiér však věnoval čas také setkání s krajany za oceánem. „Obdivuji činorodost a nadšení krajanů, kteří si uchovávají úctu a vřelý vztah k ČR. Opravdu rád se s nimi setkávám,“ sdělil českým občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…