FOTO Turek nám tu demoluje klášter, ozývá se z českého regionu

18.04.2016 11:12

Přestože probíhá řízení o prohlášení areálu kláštera Kongregace milosrdných sester sv. Kříže v Chebu kulturní památkou, turecký majitel pokračuje v jeho nezákonné demolici. Informoval o tom web Památky a příroda Karlovarska.

FOTO Turek nám tu demoluje klášter, ozývá se z českého regionu
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Podle něj je probíhající demolice rozsáhlého areálu srovnatelná jen s demolicemi památkově hodnotných objektů za komunistického režimu v době před rokem 1989.

Rozsáhlý, velkoryse pojatý moderní klášterní areál o 800 místnostech spolu s klášterním kostelem Nalezení sv. Kříže ve stylu starokřesťanské či raně románské basiliky byl postaven v letech 1930-1933 městským stavebním radou Ing. Karlem Pascherem podle plánů architekta Antona Schneidera z Louky u Mariánských Lázní. Interiér kostela byl vyzdoben pracemi chebských umělců. Po zrušení ženských církevních řádů a vyhnání řádových sester v roce 1950 byl klášterní areál přebudován na kasárna a až do roku 1989 sloužil jako sídlo velitelství 5. brigády Pohraniční stráže.

Celý text je ZDE

V roce 1990 byl klášterní areál navrácen církvi, která jej pro nedostatek financí na rekonstrukci následně odprodala. V roce 2005 zakoupil bývalý klášter současný vlastník, soukromá společnost Beta Energy Investment s.r.o. s tureckým majitelem. Neudržovaný a volně přístupný areál byl během posledních let přiveden do havarijního stavu a stal se díky pobytu bezdomovců a drogově závislých osob zdrojem nákazy žloutenky typu A na Chebsku.

Zastavit demolici nebude jednoduché

Přizvaný statik z ČVUT po komisionální prohlídce demolovaného kláštera potvrdil, že dosud stojící objekt klášterního kostela Nalezení sv. kříže s částí přilehlého traktu by mohl stát samostatně a mohl by být zachován.

Jaroslav Šinka ze stavebního úřadu v Chebu přiznal, že byl vyzván k zamezení pokračování demolice areálu na základě zahájení řízení, avšak dle svého názoru k tomu nemá potřebné kompetence. Tento požadavek bude proto po poradě s právníky v pondělí 18. dubna rozporovat dopisem Ministerstvu kultury. Zároveň uvedl, že ani v tuto chvíli by práce zastavit nemohl, protože současný stav pobořených objektů by ohrožoval zdraví občanů.

Památkou už může být prohlášen jen klášterní kostel

Jaroslava Pokludová z Krajského úřadu a Jan Konůpek z NPÚ nastínili z odborné pozice nezákonnost pokračování v demolici objektů areálu, zároveň uvedli, že vydají souhlasné stanovisko k prohlášení areálu kulturní památkou. Ovšem s ohledem na dnes již změněný stav věci pouze v případě bývalého klášterního kostela. Vyzvali proto vedoucího stavební firmy a zástupce majitele k dalšímu nepoškozování tohoto objektu.

Vlastník hodlá v demolici pokračovat

Stavbyvedoucí Jaroslav Král poukazoval na množství vynaložených nákladů na dosud provedené práce, které v případě zastavení prací bude požadovat jako náhradu. Zástupce majitele Petr Bruno Karabec potvrdil, že je turecký vlastník seznámen s nezákonností demoličních prací v situaci probíhajícího řízení o prohlášení areálu kulturní památkou. Po poradě s právníky z důvodu vynaložených prostředků i plánovanému podpisu smlouvy s investorem však hodlá v demolici objektů areálu bývalého kláštera pokračovat a nést následně sankční postih ve výši 2 milionů korun.

Na místě zbořeného kláštera mají vyrůst bytové domy a obchodní centrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…