FOTO Tykadla jsou zpět! Čmárání na plakáty odnesla TOP 09

19.09.2018 18:21

V pražských Nuslích na Ostrčilově náměstí se na předvolebních plakátech opět objevila „legendární“ tykadla, která před mnoha lety proslavil někdejší řidič MHD Roman Smetana. Cílem se tentokrát staly předvolební kandidátky TOP 09 v Praze 2.

FOTO Tykadla jsou zpět! Čmárání na plakáty odnesla TOP 09
Foto: JK
Popisek: Tykadla na předvolebních plakátech v Praze 2

Kromě neznámého, který přimaloval ona tykadla (přesvědčit se můžete na přiložených snímcích), v předvolební Praze zřejmě řádí i anarchisté a levičáci ze skupiny Kolektiff115. Ti, jak informovali na Twitteru, cílí zejména na předvolební plakáty SPD. Na internetu vydali dokonce návod, jak při ničení plakátů postupovat. ParlamentníListy.cz je už oslovily s nabídkou k rozhovoru, bohužel zatím bez jakékoliv reakce.

Tykadly na předvolebních plakátech politiků se před řadou let proslavil někdejší řidič Městského dopravního podniku v Ostravě Roman Smetana. Ten přimalovával tykadla politikům ODS a KDU-ČSL před sněmovními volbami v roce 2010. Kromě tykadel opatřoval billboardy s politiky i různými pro ně nepříliš lichotivými nápisy.

Kvůli svému konání se Smetana dostal do problémů se zákonem ve chvíli, kdy ODS, strana, které patřilo nejvíce poškozených plakátů, jako jediná z poškozených uplatnila nárok na úhradu škody.

Soudkyně Markéta Langerová (manželka politika ODS Ivana Langera, kterému Smetana tykadélka rovněž přimaloval) odsoudila Smetanu za přečin „poškození cizí věci“ ke stu hodinám obecně prospěšných prací. Smetanovi kromě toho uložila uhradit 15,6 tisíce korun jako náhradu škody ODS.

Smetana pokutu zaplatil, na obecně prospěšné práce ale nenastoupil. Soudkyně proto jeho trest proměnila na sto dní za mřížemi. Smetana výkon trestu nenastoupil a celá situace rezonovala poměrně výrazně v médiích.

Objevila se i přirovnání Smetany k umělci Romanu Tycovi (akce trenky na Hradě) a také názory, že Smetana byl odsouzen za politický čin. Kritika se snesla na to, že soudkyní Smetany byla právě manželka jednoho z „otykadlovaných“, Ivana Langera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…