Falbr z Bruselu: Romové v Evropě nesmí být diskriminováni

22.03.2012 18:32

Sociálně-demokratický europoslanec Richard Falbr vystoupil ve čtvrtek na půdě Evropské komise na mimořádném jednání Evropské platformy pro začleňování Romů k vnitrostátním strategiím integrace Romů.

Falbr z Bruselu: Romové v Evropě nesmí být diskriminováni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Jednání poskytlo všem zúčastněným příležitost vyjádřit své názory na úsilí členských států úspěšně implementovat národní strategie pro začleňování Romů.

V panelu zabývající se otázkou, jak členské státy zajistí, aby regionální a lokální orgány plnily závazky vyplývající z implementace národní strategie, europoslanec Falbr řekl: "Pokud EU usiluje o uplatnění závazných sociálních postupů k řešení sociálních otázek, členské státy začnou poukazovat na otázku subsidiarity a na tradice. Chválím Radu Evropy za program Aliance měst, který se snaží sdílet zkušenosti měst potýkajících se se stejnými problémy a program pro romské mediátory ROMED."

Richard Falbr podle svých slov souhlasí se sdělením Evropské komise, že členské státy nejprve potřebují zajistit, aby Romové nebyli diskriminováni, ale aby se s nimi jednalo jako s kterýmkoli jiným občanem EU, aby měli rovný přístup ke všem základním právům, která jsou zakotvena v Listině základních práv Evropské unie. Sám ale dodává, že "je potřeba do diskuse o tom, jak zlepšit život Romů v EU zapojit Romy samotné, protože ti nejlépe vědí, co jim, jako mnohdy diskriminované menšině, vadí."

Evropská platforma pro začleňování Romů vznikla v prosinci roku 2008 za účelem podpory politik pro začleňování Romů a koordinace kroků všech zúčastněných stran: orgánů Evropské unie, vlád členských států, mezinárodních organizací, odborníků a představitelů romské občanské společnosti. Hlavním cílem platformy je výměna dobré praxe a zkušeností, osvědčených postupů a diskuze o přístupech mezi členskými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…