Falešný požár, za který může prezident, řekl orgán Sněmovny k „Zemanovu Novičoku“

10.05.2018 13:00

Sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství sesbírala informace a vydala prohlášení. Jed Novičok se v Česku nevyráběl. Poslanci výboru tímto výrokem popřeli tvrzení prezidenta Miloše Zemana z minulého týdne. Za členy výboru před novináře předstoupili Vít Rakušan (STAN) a Jana Černochová (ODS). Poslali vzkaz na Hrad. Ale také Miroslavu Kalouskovi...

Falešný požár, za který může prezident, řekl orgán Sněmovny k „Zemanovu Novičoku“
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman před týdnem v televizi Barrandov prohlásil, že se na našem území vyráběl jed Novičok. Bezpečnostní informační služba však obratem Zemanovo tvrzení zpochybnila. Teď se ke zpravodajcům přidali i poslanci ze sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Navzdory tomu, že komise jedná v utajení, její členové prozradili, že podle informací z Vojenského zpravodajství se Novičok v naší zemi nevyráběl.

Podle Rakušana je konečně na čase začít pracovat s fakty, které předkládají politikům tajné služby. Z předložených faktů podle Rakušana jasně vyplývá, že prezident Zeman neříkal pravdu.

„Komise konstatuje, že podle informací Vojenského zpravodajství proběhla pouze laboratorní mikrosyntéza pro výzkumné a ochranné účely, která není dle mezinárodní úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich ničení považována za výrobu. A zcela prokazatelně se nejednalo o látku, kterou byly dle dostupných informací otráveny osoby v kauze agenta Skripala,“ sdělil novinářům předseda komise Rakušan.    

„Komise rovněž vyzývá prezidenta České republiky, aby zachovával utajovaný režim zpravodajských informací. A v případě nejasností, aby danou věc konzultoval primárně s vládou České republiky a s českými tajnými službami,“ pokračoval Rakušan. Podobnou výzvu předal přes média také všem příslušným orgánům Sněmovny.

Kdyby všichni lidé respektovali zákon, nevznikl by kolem Novičoku žádný požár. Navíc falešný požár. „My žádáme pana prezidenta, aby pro příště u všech utajovaných informací zachovával jejich režim,“ zaznělo také z úst Víta Rakušana. Jinými slovy, aby o některých informacích mluvil jen tam, kde se to sluší a patří. „Já bych si skutečně přál, aby se Vojenské zpravodajství mohlo věnovat reálným problémům,“ zdůraznil.

Podle Černochové se nám v České republice rozmáhá nešvar. „Rozmáhá se nám tady takový nešvar,“ vypůjčila si poslankyně slavnou větu z filmu Pelišky, „že se tajnými službami chtějí zabývat orgány, kterým to podle Jednacího řádu Poslanecké sněmovny ČR i podle zákona o zpravodajsých službách nepřísluší,“ pokračovala dáma. „Mám tím konkrétně na mysli výbory,“ zdůraznila ještě.

Sněmovna pro kontrolu tajných služeb zřídila komise, které se mají zabývat činností zpravodajských služeb. Komise ovšem pracují ve zcela jiném režimu než výbory. Poté dochází k tomu, že se k různým kauzám vyjadřují lidé, kteří o nich nemají dost informací. „Ale není možné zvát si každého ředitele zpravodajských služeb na výbory, protože to bychom se za chvíli dočkali toho, že budou ředitelé zpravodajských služeb možná chodit na výbory zemědělské, zdravotní a nevím jaké jiné,“ rozčilovala se před kamerami ČT Černochová.

„Ne!“ pokračovala v kanonádě. K této problematice se mají scházet komise a tečka. Černochová je ráda, že prezidentovy informace na pravou míru nakonec uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Jen je škoda, že tak učinil až po třech dnech.

České tajné služby si podle Černochové zaslouží, aby byly respektovány a aby jejich činnost nikdo neshazoval a aby mohly pracovat.

Poslanci poslali vzkaz také předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Ten by rád ke kauze „Zemanova Novičoku“ svolal mimořádnou schůzi Sněmovny. Podle Rakušana a Černochové by to však nebylo vhodné, protože by takové jednání Sněmovny muselo probíhat v utajeném režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…