Faltýnek nevídaně utřel Soukupa, ten se rozčílil. A bylo veselo

18.05.2018 13:57

Do včerejšího Duelu Jaromíra Soukupa přijal pozvání místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. S moderátorem řešil sestavování vlády s ČSSD. Šéf hnutí ANO Babiš sestavuje vládu již sedm měsíců. Dočkáme se konečně řešení? Mají se šrotovat mýtné brány! Mluvilo se i o metru D v Praze. Bude to tunel?

Faltýnek nevídaně utřel Soukupa, ten se rozčílil. A bylo veselo
Foto: Skupina Barrandov
Popisek: generální ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromír Soukup

Anketa

Kdo je pro Vás nejmíň oblíbený člen kabinetu?

hlasovalo: 4948 lidí
Moderátor a generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup na úvod poznamenal, že Andrej Babiš se již stal rekordmanem v délce vládnutí bez důvěry, překonal i Mirka Topolánka. Blýská se na lepší časy, bude mít ČR vládu? Host pořadu, Jaroslav Faltýnek, je přímým účastníkem koaličních jednání.

Úvodní otázka se týkala budoucího vývoje platů zdravotníků a učitelů. Jde o dlouhodobě bolavé místo. Jaroslav Faltýnek podotknul, že za poslední 4 roky se podařilo zvednout platy učitelů, lékařů, sester, vojáků, policistů a dalších zaměstnanců ve státním sektoru zhruba o 20 %. „V tomto volebním období říkáme, že učitelům je potřeba přidat ještě razantněji, více, protože učitel, to je základní povolání pro naše děti. Neměli by mít ostudné platy ve výši 20 tisíc hrubého,“ řekl Faltýnek.

Jaromír Soukup připomněl, že aktuálně se průměrná výše platu ve státní správě pohybuje kolem 29 tisíc hrubého a učitelé mají daleko méně. I po přídavcích by tedy nemuseli dosahovat ani průměru ve státní správě. Jaroslav Faltýnek se odkázal na programové prohlášení vlády ANO a ČSSD, ke které možná dospějeme. V něm je navrženo navýšení platů učitelů až o 50 %. „Je to za ty 4 roky hodně, ale říkáme si, že je potřeba, aby učitelé měli důstojné platy,“ doplnil Faltýnek.

Jaromíra Soukupa také zajímaly podrobnosti ohledně odvolání ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda. Ministr zemědělství Jiří Milek přitom z resortu se vznikem nové vlády odejde. Jaroslav Faltýnek vysvětlil, že kůrovcová kalamita, udávaná jako důvod konce šéfa Lesů ČR Szóráda, je závažným problémem a je nutné ji urychleně řešit, na severní Moravě je problém již roky neřešen. Na nového ředitele Lesů ČR bude poprvé v historii vypsáno výběrové řízení. Tento výběr bude mít pod palcem ČSSD, které má resort připadnout.

Dále se na přetřes dostal případ mýta na českých dálnicích. Ministr dopravy Dan Ťok přidělil zakázku na výběr mýta firmám CzechToll a SkyToll. Nový satelitní systém ale znamená, že mýtné brány, které stály kolem 10 miliard korun a zdobí celou českou dálniční síť, jsou nadále k ničemu a je možné je sešrotovat. „Smlouva s firmou Kapsch, která vybírala mýto od roku 2006, byla nevýhodná, a předchozí vláda proto rozhodla o novém výběrovém řízení,“ vysvětloval místopředseda ANO. Podle Jaroslava Faltýnka přišla Sobotkova vláda za firmou Kapsch a chtěla smlouvu upravit tak, aby zněla pro český stát výhodněji.

Samotné výběrové řízení na nového provozovatele mýta bylo podle Faltýnka zcela otevřené. „Přihlásily se subjekty české, zahraniční, i Kapsch,“ vyjmenovával Faltýnek. Podle něj osobně by však vůbec nejvýhodnějším řešením bylo, kdyby se stát ujal řízení výběru mýta sám. Podobný systém funguje v sousedním Rakousku.

Debata se pak přesunula k výstavbě linky D pražského metra. „Pražáci říkají, že by bylo dobře, aby v Praze byla trasa D. Aby se začalo stavět. Byly dvě možnosti. Aby do toho šlo město s dopravním podnikem samo, nebo vzít do hry strategického partnera, který bude mít 51 % a bude moci pozemky vykupovat podstatně rychleji a stavět rychleji,“ řekl Faltýnek a dodal, že takové projekty jsou ve světových městech zcela normální. Pro Jaromíra Soukupa je ale takový postup za hranou. „To, co říkáte, zní velmi nekvalifikovaně,“ vpálil Faltýnek Soukupovi. „Jak tohle můžete říci, pane Faltýnku,“ reagoval rozčilený Soukup. Pokračoval otázkou na hosta, zda je skutečně normální, aby město v rámci rozvoje metra vstupovalo do společného podniku jako minoritní akcionář. Faltýnek zopakoval, že tím pádem bude výstavba výrazně urychlena.

Poté se již pánové přesunuli k hlavnímu tématu posledních týdnů – jednáním o sestavení vlády. „Stav je takový, že jsme minulý týden v pátek schválili společnou dohodu s ČSSD. Programové prohlášení vlády, i koaliční smlouvu. Nyní je na tahu ČSSD, která by měla uspořádat to referendum,“ vysvětlil Faltýnek, jak se aktuálně věci mají. Referendum ale potrvá ještě měsíc. A jaké jsou šance, že sociální demokraté na společnou vládu kývnou? „Jsem optimista a doufám, že se rozhodnou naši koalici podpořit,“ řekl Faltýnek. Jaromír Soukup se zajímal o to, jakou pozici bude mít v této konstelaci KSČM. Podle Faltýnka by KSČM měla vládu tolerovat a výměnou za to byly její požadavky v oblasti sociální politiky, zdravotnictví a školství zahrnuty do programového prohlášení vlády.

A jak by se postupovalo v případě, že by členská základna ČSSD odmítla vstup do vlády s ANO? Vrátilo by se hnutí ANO k vyjednáváním s Tomiem Okamurou a jeho hnutím SPD? Faltýnek odmítl veřejně často prezentované nálepkování SPD jako extremistické strany. „Já jsem si, jako jeden z mála, opravdu prostudoval program SPD. A když kolegové z SPD, kteří získali ve volbách 10 % a 22 poslanců, přišli s konkrétními požadavky a náměty, tak 90 % těch věcí jsou normální, dobré věci pro naše lidi,“ zhodnotil Faltýnek jednání SPD. „Já se zeptám pane Soukupe, co je extremistického na tom, že chceme přijmout osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků, soudců a státních zástupců,“ pokračoval řečnickou otázkou Faltýnek. Překážkou v jednáních je podle něj pouze odpor SPD ke členství v Evropské unii. Odmítá však SPD označovat jako fašistické hnutí.

Závěrem relace zazněl dotaz Jaromíra Soukupa na kauzu Čapí hnízdo. Je možné si v naší zemi objednat trestní stíhání? „Samozřejmě, já jsem toho důkazem,“ odpověděl pohotově Faltýnek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…