Farmáři zkrachují a nikdo je nebude postrádat, obává se Ivan Hoffman. „Konkurence kvalitou“ je naivní

20.01.2024 15:06 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA „Budoucnost mají potraviny levné, jakkoli nejsou chutné ani zdravé,“ obává se komentátor. Farmáři, tradiční opary lokálních dodavatelských řetězců, tím pádem nebudou schopni konkurovat globalizované divočině“. Představa, že budou konkurovat kvalitou, je podle komentátora naivní, pro což čerpá i z vlastních zážitků.

Farmáři zkrachují a nikdo je nebude postrádat, obává se Ivan Hoffman. „Konkurence kvalitou“ je naivní
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

S jídlem roste chuť. Lze předpokládat, že němečtí farmáři budou v mohutných protivládních protestech pokračovat. A jelikož se k nim přidávají další nespokojenci, budou se stupňovat i jejich požadavky a ultimáta. No a protože podpora vládních stran v Německu povážlivě klesá, a za vládní strany existuje alternativa, politici jsou pod tlakem. Ty tisíce traktorů ve městech není snadné ignorovat.

Že jsou politici odtrženi od reality je patrné z hloupého načasování rozhodnutí připravit farmáře o dotace. S takto nepopulárním opatřením měli přijít na jaře, v létě či na podzim, kdy jsou farmáři s traktory na polích a ne v zimě, kdy se traktor hodí leda na blokádu dálnic nebo velkoskladů potravin. Chybné politické načasování je ale také v tom, že s nápadem redukovat farmáře, kteří svou činností ubližují planetě, přišli gríndýloví pokrokáři předčasně. Ještě jim nedorostla nezbytná bezemisní většina, která podpoří svět bez uhlí, ropy a traktorů.

Místo revolty proti starému světu jsme svědky revolty proti světu novému. Farmáři, kteří mohou ztratit pouze svoje traktory, věří, že je společnost potřebuje. Proto si nárokují respekt a soudí, že si nezaslouží od státu ekonomicky likvidační přístup. Až budoucnost ale ukáže, zda protesty farmářů odhalí zcestnost gríndýlové utopie. Také je možné, že to dopadne jako s protesty dělníků, kteří v devatenáctém století rozbíjeli stroje, aby nepřišli o práci.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Hlavním nepřítelem německých farmářů je globální konkurence. Neviditelnou globální ruku trhu nelze pustit tam, kde je struktura zemědělství tradičně orientována na regionální producenty potravin. Trh je nezbytné pokřivit dotacemi, mají-li drobní a střední farmáři v nerovné soutěži s velkými hráči přežít. Když se k moci dostane vláda, jejíž prioritou je boj s CO2, podpora bezemisní energetiky, deindustrializace, zvýhodňování elektromobility, integrace migrantů a angažmá ve vojenských konfliktech, na farmáře peníze logicky nezbudou. Octnou se v drsném světě, kde rozhoduje jenom cena.

Představa, že levnému importu lze čelit kvalitou, je naivní. Je dokonce nejisté, zda kvalita znamená výhodu i při stejné ceně! Obávám se, že drobní farmáři nemají v drsné globalizované divočině šanci. Vycházím z osobního zážitku, kdy jsem se na řadu týdnů ocitl v nemocnici a byl nečekaně konfrontován s hromadným veřejným stravováním. První dny jsem konstatoval, že pokrm, který dostávám, je nepoživatelný. Pak mi došlo, že pokud chci přežít, musím se překonat a sníst všechno co dostanu. A na čem si, mimochodem, pochutnávají nejen pacienti, ale také moji lékaři.

U potravin není důležité, co lze lidem nabídnout. Rozhodující je, co lidem stačí. Budoucnost mají potraviny levné, jakkoli nejsou chutné ani zdravé. Chutné, zdravé, čili nekontaminované a čerstvé potraviny už dnes jíme jenom my, skromní venkované (vidláci), kteří máme na stole to, co sami dopěstujeme a dochováme, a pak boháči, kteří si takový luxus mohou dovolit. Drtivá většina lidí v EU už dnes lokální farmáře nepotřebuje. Nevšimne si, když zkrachují. Držím farmářům palce ze všech sil, ale pochybuji, že to pomůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dříve než začal na Ukrajině Americký Majdan , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 20.01.2024 16:57:02
tak už měli Američani naplánované že rychle ovládnou na Ukrajině levnou úrodnou zemědělskou půdu a s pomoci mizerně placených Ukrajinských pacholků postupně ovládnou trhy s potravinami v západní Evropě. Je tlak s pomocí vazalských politiků odebírat fármářům dotace aby se na to takzvaně vyprdli a byli nuceni svou půdu prodat. Ta levná jedovatá pšenice z Ukrajiny ,kuřata vejce atd. jsou většínou z farem vlastněných Američany. U nás je to podobné vazalská protektorátní vláda nezakáže ani dovoz jedovatého obilí a mouky což je trestný čin úmyslného obecného ohrožení z nedbalosti .Raději dotuje politické neziskovky a přemnožené krachující umělce než by něco přisypala farmářům živitelům národa.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…