Favoritem na hejtmana je Chovanec. Pospíšilovi jeho vítězství asi k postu nepomůže

16.10.2012 20:46

Ačkoli povolební jednání o vzniku nové vlády v Plzeňském kraji ještě oficiálně nebyla zahájena, je zřejmé, že hejtmanství budou mít v rukou na další čtyři roky sociální demokraté. Velmi pravděpodobně se jeví i možnost, že krajská rada bude opět jednobarevná, složená z členů ČSSD.

Favoritem na hejtmana je Chovanec. Pospíšilovi jeho vítězství asi k postu nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Server iDnes.cz vypočítal důvody k předpokladu, že ve volbách vítězná ODS s exministrem Jiřím Pospíšilem skončí v opozici.

Zaprvé je pro ČSSD nestravitelná představa, že by ODS hejtmanský post přenechala. Jiří Pospíšil ovšem o koalici a případné funkci vicehejtmana neuvažuje, prohlásil, že pokud ČSSD neuzná porážku, raději zůstane v opozici. "Volby jsme vyhráli a já získal trojnásobek preferenčních hlasů než lídr ČSSD pan Chovanec. Přistoupit na jinou variantu by pro nás bylo popření výsledku voleb a pro ODS by to byla nedůstojná pozice," prohlásil Jiří Pospíšil. Hejtman Milan Chovanec se ale nechal slyšet, že si neumí představit, že by své křeslo Pospíšilovi přenechal.

Další výhodou sociálních demokratů je to, že mají po volbách na výběr, s kým utvořit koalici. "Byť jsme volby nevyhráli, naše pozice je taková, že bez nás nepostaví nikdo nic," prohlásil Chovanec. A odmítá připustit úvahu, že si voliči v kraji přejí vládu ODS. Odvolává se na to, že skutečným vítězem voleb jsou levicové strany.

Podpora komunistů

Vstříc plánu ČSSD vycházejí i komunisté. Ti připouštějí, že jsou ochotni poskytnout sociální demokracii podporu, aniž by si dělali nárok na místo v krajské radě. Všech devět míst radních by si tak udržela ČSSD. Socialisté by mohli tvrdit, že komunisty k vládě nepustili, ačkoli by s nimi byli de facto v koalici.

Ostatně případnou spolupráci s KSČM už připustil i lídr ČSSD Milan Chovanec. "Pokud by nechtěli křeslo v radě, pak bych takovou variantu pokládal za nejpravděpodobnější. Nevidím důvod nepokračovat v tom, co tady bylo," uvedl favorit na post hejtmana v Plzeňském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…