Fendrych ocenil Fialův projev: Přesně cílený. Takový měl pronést prezident, kterého nemáme

19.09.2022 21:32

Premiérův nedělní projev byl ve společnosti přijat všelijak. Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych se premiéra zastává a hájí ho před kritikou. Jeho prkenný projev podle jeho slov měl smysl.

Fendrych ocenil Fialův projev: Přesně cílený. Takový měl pronést prezident, kterého nemáme
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Fiala při projevu

Komentátor pro server Aktuálně.cz nejprve rekapituluje, jak se Petr Fiala ohradil proti atakům, že jeho projev týden před komunálními volbami byl účelový. Podle něj chtěl lidem vysvětlit klíčová opatření, která vláda nedávno přijala. Nicméně opozice to viděla jinak. Odkazuje například ke komentáři bývalého šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který mluvil o „hrubém zneužití funkce premiéra“, protože taková řeč je prý „v rozporu se zákonem, v rozporu s férovou kampaní a v rozporu s principem rovného přístupu k veřejnoprávním médiím“. Žádal, aby Fiala s projevem počkal až na dobu po uzavření volebních místností.

„Kdo projev slyšel, mohl se přesvědčit, že jsou to nesmysly. Fiala – jako vždy strojený a s poněkud robotickou dikcí i gesty – byl věcný. Použil obsahově správné, přesně cílené věty, jež měly jasný cíl: uklidnit silně rozjitřenou, zneklidněnou veřejnost,“ komentuje události Martin Fendrych s tím, že Fiala opravdu mluvil k občanům, jež sužují vážné starosti. „A mluvil právě o nich,“ podotýká. Podle komentátora také zmínil zastropování cen energií, ale už se nevyjádřil, jak se Česko vyrovná s faktem, že Brusel zamýšlí prosadit společný limit ještě níže.

Za důležitý moment pak považuje fakt, že požádal občany, aby šetřili a ocitoval jeho pasáže: „Rozumné hospodaření s plynem i elektřinou ze strany každého z nás totiž bude mít tuto zimu hned tři různé, ale velmi pozitivní a potřebné efekty. Za prvé, budeme tím šetřit vlastní peníze. Za druhé, budeme šetřit i naše společné peníze ve státním rozpočtu, a tedy společně tak bojovat proti inflaci. A za třetí, budeme tak pomáhat i našemu průmyslu a celé naší ekonomice. Chci vás poprosit, abyste právě to měli v následujících měsících na paměti a podle toho se pokusili jednat.“

Jako slabinu pak vidí oznámení, že cenový strop hodlá vláda financovat nejen prostřednictvím daní z mimořádných zisků, ale také pomocí dividend ze státem vlastněných společností včetně ČEZ. „Potíž spočívá v tom, že v červnu coby většinový vlastník právě posledně zmiňovanému podniku schválila, aby si na svých účtech nechal mnoho miliard, jež mohla oprávněně žádat,“ uvedl komentátor s tím, že Fialovi se obecně vyčítá, že málo mluví k veřejnosti. „Teď se k tomu tedy rozhoupal – a schytal za to kritiku,“ uvedl.

„Je situace extrémní? Je. Jsme ve válce, posíláme zbraně Ukrajině, podporujeme ji mezinárodně a pečujeme o ukrajinské uprchlíky. Účastníky jsme i proto, že nás Rusko přímo atakuje zastavováním dodávek plynu, to je jeho zbraň. Výjimečnost situace nalezneme v tom, že ruská propaganda podporovaná českou opozicí má velmi silný vliv na část české populace,“ myslí si komentátor a poukazuje na odstrašující případ Slovenska, kde si podle průzkumu nadpoloviční většina „sebevražedně a šíleně přeje, aby Rusko na Ukrajině vyhrálo, tedy aby vyhrál ruský fašismus, aby slavila ruská genocida Ukrajinců“.

Závěrem se obuje i do hlavy státy. „Pokud by opozice byla ve věci Ukrajiny a Putinovy války s vládou zajedno, pokud by nás nevystrkávala ven z EU a NATO, pak by veřejná debata vypadala jinak a pak by projev nebyl nutný. Zrovna tak pokud bychom měli prezidenta, který dýchá za Česko a za demokracii. Takového však nemáme, proto ho premiér supluje. Na Hradě sedí jen přítěž, překážka, nevyzpytatelný stařec, který vládě hází klacky pod nohy. Fiala tak musí zastávat nejen roli premiéra, ale i ‚hlavy státu‘ a lidi uklidňovat. Lze mu vyčíst jen to, že to dělá málo,“ hájí premiéra komentátor s tím, že je nutné si uvědomit, že ruská agrese trvá již 208 dní, lidé postupně otupují, ale naše svoboda je ohrožena. „Fiala to lidem znovu připomněl. Projev se komunálních voleb nijak netýkal, Fiala prostoru nezneužil,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…