Fiala: Babiše si vyslechnu. Postoj ODS k vládě je jasný

13.03.2018 12:40

Předseda ODS Petr Fiala dostal od premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) pozvánku k jednání o vládní spolupráci. ČTK řekl, že je připraven Babiše vyslechnout. Jeho vyjednávání považuje za nesrozumitelné a nejasné, na rozdíl od postojů občanských demokratů. ODS opakovaně uvádí, že nechce vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, čímž poukazuje na Babišovo obvinění v dotační kauze Farmy Čapí hnízdo. Podle Babiše, ale od ODS zaznívají nejednotné názory, chce proto od Fialy znovu slyšet oficiální stanovisko strany.

Fiala: Babiše si vyslechnu. Postoj ODS k vládě je jasný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Poslechnu si Andreje Babiše, postoj ODS je jasný a srozumitelný. Vyjednávání pana premiéra v demisi naopak vůbec jasné a srozumitelné není,“ řekl Fiala k plánované čtvrteční schůzce.

Babiš v neděli řekl, že uvažuje o návrhu na spolupráci s ODS, což pobouřilo předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který pohrozil ukončením jednání s ANO. Fiala si nedělní výrok Babiše vysvětluje pouze jako nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývání těch skutečných – komunistů a SPD Tomia Okamury. V pondělí večer Babiš záměr projednal s vedením svého hnutí.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů. Proti vládní spolupráci podle občanských demokratů hovoří nejen stíhání případného premiéra, ale i dosavadní postoj ANO k návrhům občanských demokratů ve Sněmovně. Zatímco návrhy komunistů a SPD s podporou hnutí ANO postupují v legislativním procesu, poslanecké návrhy ODS menšinová vláda nepodporuje. Usnesení, podle kterého ODS nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO, širší vedení občanských demokratů přijalo už v první polovině prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…