Fiala: Bylo nám svěřeno velení. Česko může být hrdé

14.04.2022 12:41

Premiér Petr Fiala vítá cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) do Kyjeva, je to podle něj správná věc, protože je třeba ukrajinským spojencům vyjádřit podporu. Česká republika podle premiéra musí navýšit výdaje na obranu a pomoci s posilováním východního křídla NATO. „Bylo nám svěřeno velení, to je věc, na kterou může být Česká republika hrdá,“ uvedl Fiala k misi na Slovensku.

Fiala: Bylo nám svěřeno velení. Česko může být hrdé
Foto: Twitter
Popisek: Janez Janša, Mateusz Morawiecki, Jaroslaw Kaczynski a Petr Fiala

Fiala zopakoval, že budování americké vojenské základy v České republice není na stole a v současné chvíli jsou důležitější a smysluplnější věci. „To, co je důležité, je bavit se o posilování východního křídla Severoatlantické aliance. Bylo nám svěřeno velení, to je věc, na kterou může být Česká republika hrdá,“ uvedl Fiala v rozhovoru pro server Blesk.cz.

Přítomnost amerických vojáků Fiala přesto vnímá jako „jednu z variant, jak posílit bezpečnost České republiky. Důležitější je ale podle něj nyní navýšit domácí výdaje na obranu a chytře je využít. „Peníze, které jdou na obranu, to není jen o tom, že někam dáte nějakou částku. Ta částka se musí pořádně využít,“ prohlásil Fiala.

Českého premiéra mrzí, že stále určitá část populace válku na Ukrajině popírá. „To, co se tady děje, je, že někteří naši občané jsou bohužel součástí dezinformační kampaně Ruska. Ale ty zprávy z Ukrajiny jsou reálné. Bohužel. Ty záběry, které vidíme, jsou záběry opravdové. Je to tragédie,“ pronesl Fiala s tím, že „každý člověk, který má trochu citu, přece musí soucítit.“ 

To, že je situace na Ukrajině reálná prý na vlastní oči viděl při své cestě do Kyjeva, kde se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Fiala odcestoval do Kyjeva spolu s polským a slovinským prezidentem jako vůbec první zahraniční delegace od vypuknutí války. Fialovu cestu sarkasticky komentoval expremiér Andrej Babiš, podle kterého nešlo o Fialovu iniciativu, ale „Morawiecki ho vzal s sebou do vlaku.“

„Nezajímá mě, co si o tom myslí Andrej Babiš,“ pronesl Fiala, který ocenil, že se nyní do Kyjeva vydává předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Ta cesta má smysl. Je třeba mluvit s ukrajinskými kolegy,“ dodal Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…