Fiala: Ohrožení chudobou nejnižší v EU... Hrozí nám krach

04.05.2023 11:48 | Ze sítí

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) oznámil, že na jeho cíli dostat Česko mezi nejlepší země světa se nic nezměnilo. Podle ODS se to také daří. Jedním dechem však dodal, že pokud vláda neprovede nepříjemná opatření, Česko se nemusí posunout mezi nejlepší země, ale naopak může zkrachovat. Krach nám podle Petra Fialy opravdu reálně hrozí.

Fiala: Ohrožení chudobou nejnižší v EU... Hrozí nám krach
Foto: Vláda ČR
Popisek: Premiér Fiala při novoročním projevu

Pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) se těší nejnižší důvěře občanů od roku 2013, od konce poslední vlády ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem, kde byl Petr Fiala ministrem školství. Předseda vlády však dává najevo, že nehodlá sledovat žebříčky popularity. Místo toho hodlá dál dělat to, co voličům sliboval již před volbami, tedy z České republiky konkurenceschopného a respektovaného hráče na poli mezinárodním a co nejlepší místo k životu pro lidi doma.

„Průzkumy veřejného mínění nekomentuji, a to ani ty pozitivní, ani méně pozitivní, a to z dobrých důvodů. Nesoutěžím v každotýdenní soutěži popularity. Voličům jsme slíbili, že provedeme klíčové změny, které umožní, aby Česká republika patřila mezi nejlepší země na světě a současně aby to bylo ekonomicky udržitelné, abychom nezkrachovali. Nám tady krach hrozí, to nejsou přehnaná slova. Pokud s důchodovou reformou nic neuděláme, systém se během dalších desetiletí dostane do takových deficitů, že už je nikdo nezvládne a nebudeme schopni zajistit mladým lidem důstojné penze,“ varoval v rozhovoru pro Deník N.

Zdůraznil, že vláda pracuje s desítkami návrhů různých expertů a analyzuje si jejich dopady včetně mnohokrát zmiňovaného zdražení vodného a stočného. Fiala zdůraznil, že považuje za odpovědné spočítat rozpočtově i takováto opatření.

Občany ujistil, že kabinet nebude snižovat daně z hazardu. „Nikdo neříká, že budeme snižovat daně z hazardu nebo jen loterií,“ uvedl předseda vlády.

Upozornil také, že ještě před volbami sliboval, že bude šetřit a hned po nástupu svého kabinetu to také udělal, když rozpočet připravovaný ještě vládou Andreje Babiše spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) osekal o desítky miliard.

Ale do toho přišla energetická krize a ruská agrese proti Ukrajině a vláda na oba tyto jevy musela reagovat. Podle Fialy má jeho kabinet plán, jak veřejné finance postupně ozdravovat.

„Ale problém se státním deficitem nevznikl za nás, zdědili jsme ho i s tím, jak předchozí vláda hospodařila. A s čím hospodaříme letos, je nižší, než co původně plánovala Babišova vláda. Takže konsolidace je vidět už nyní. Musíme teď ale jít hlouběji a důkladněji sáhnout i do věcí, které třeba budou vyžadovat legislativní úpravu, protože bez toho se naše země nepohne kupředu tak, abychom veřejný rozpočet dlouhodobě udrželi,“ prohlásil Fiala.

ODS na sociálních sítích prohlašuje, že v této věci opravdu dělá, co může.

„Máme téměř nulovou nezaměstnanost, ekonomika znovu roste, inflace pomalu klesá a ohrožení chudobou je nejnižší v EU! Naše vláda dělá všechno proto, abychom byli ještě lepší. Proto je potřebná důchodová reforma, konsolidace veřejných financí, reforma vzdělávání, investice do bezpečnosti a dopravní infrastruktury nebo změny v neefektivních státních podnicích,“ napsala ODS na sociální síti.

ODS promlouvá

Premiér nikoli poprvé slíbil, že celková daňová kvóta se skutečně nezvýší. V minulosti si podle něj vláda vytvořila polštář asi 30 miliard, s nimiž teď může pracovat. Přislíbil také, že vláda dodrží schválený schodek 295 miliard, i když teď vláda utratila 200 miliard, a to ještě nemáme za sebou ani půlku roku 2023.

„A nyní se ukazuje, jak důležitá byla třeba úprava jednorázové červnové valorizace. Kdybychom to neudělali, nedalo by se to už vůbec zaplatit. A pro budoucnost a udržitelnost veřejných financí je důležitá nejen důchodová reforma, ale i úsporný balíček nebo konsolidace veřejných financí. Obojí brzy představíme,“ přislíbil.

Zdůraznil také, že v Česku již máme progresivní zdanění a není dobré ho dál prohlubovat. Jako pravicový politik totiž Fiala věří, že je lepší nechávat lidem v peněženkách více peněz, než je lidem sebrat a pak je moudře přerozdělovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty zhoubo !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGDReichEU , 04.05.2023 12:35:57
Do krachu a bídy nás vedeš ty, tvoji váleční hysterici a nic neumějící netáhla z parazitních a úchyláckých neziskovek.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…