Fiala dorazil referovat do Senátu. Fischer mu obratem předal tři „doporučení“ směrem k Rusku

20.01.2022 19:40

Senátor Pavel Fischer v dnešním projevu děkoval premiérovi Petru Fialovi, že vystoupil na půdě horní komory, aby osobně senátorům poreferoval o výsledcích jednání Evropské rady. To běžně není zvykem, jelikož kabinet coby vrcholný orgán výkonné moci odpovídá Poslanecké sněmovně. Konkrétně se věnoval napětí v ukrajinsko-ruských vztazích.

Fiala dorazil referovat do Senátu. Fischer mu obratem předal tři „doporučení“ směrem k Rusku
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Senátor Pavel Fischer.

„Chtěl jsem poděkovat za tuto příležitost, neboť Senát opět může vidět na vlastní oči předsedu vlády, a to je důležitá věc pro každou parlamentní demokracii,“ řekl Fischer k vystoupení předsedy vlády v Senátu, kde citoval ze závěrů Evropské rady, která se konala 18. a 12. ledna.

Připomněl, že před konáním této rady Senát přijímal důležité usnesení, které se věnovalo mimořádným aktivitám ruské armády na hranicích Ukrajiny: „Celá řada věcí, těch apelů, které jsme tehdy formulovali pro vládu v demisi, se ukázala jako velmi aktuální, a to i dnes, protože máme za sebou od té doby už měsíc. Situace se nezlepšila, naopak napětí roste,“ upozornil, že přestože jsou otevřeny všechny snahy o udržení diplomatických kanálů, situace je nesmírně vážná.

Právě udržení nejenom transatlantické spolupráce, jak je stanoveno v závěrech Evropské rady, ale také jednoty, postupů, analýz a dalších strategií v rámci NATO je také podle senátora Fischera naprosto klíčové.

Premiéru Fialovi poděkoval, že se přihlásil k těmto závěrům: „A přihlásil se k nim i formou programového prohlášení, které svým způsobem rezonuje s těmi velmi vážnými změnami bezpečnostního prostředí,“ připomněl například masivní přesuny techniky z Ruska na území Běloruska, které dle jeho slov mohou velmi zhoršit postavení Ukrajiny z hlediska bezpečnostního.

„Chceme vládu povzbudit i v souladu se včerejším usnesením VZVOB, aby skutečně se vší vážností přistoupila k té revizi vztahů s Ruskem, jak je uvedeno, také s Čínou. Chceme také vládu povzbudit, aby v souladu s aliančními závazky, tak jak uvádí, do roku 2025 navýšila výdaje na obranu. S tím souvisí vlastně moje první doporučení, a budou tři, omlouvám se, pane premiére, že vám dávám nahrávku, ale je to spíš nahrávka na smeč, než že bych chtěl vám dávat úkoly,“ pokračoval Fischer.

Opakovaně zdůraznil, že situace je vážná, a nesmírně důležitá tak bude spolupráce s oběma komorami Parlamentu. Senát se otázkou Ruska a Ukrajiny v minulém roce zabýval systematicky. Zároveň jej požádal, aby se koncem června zúčastnil summitu Aliance v Madridu. „Chceme požádat, abyste se vší vážností začal připravovat, že byste tentokrát, naprosto výjimečně, zastupoval Českou republiku vy, a nikoliv pan prezident,“ žádal Fialu.

Své řečnění pak opět uzavřel poděkováním: „Chtěli jsme vám, pane premiére, poděkovat, že jste mezi nás přišel. Ty úkoly jsou obrovské, ale my jsme připraveni vás v tom podporovat. Je to také otázka veřejné diskuse. A jsme přesvědčeni, že v Parlamentu je to místo, kde bychom právě i o bezpečnosti, obraně a prosperitě našich občanů, o ochraně svobod měli na prvním místě mluvit. Děkujeme, že jste přišel,“ dodal senátor Pavel Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…