Fiala lidem přiznal, co KSČM říká už třicet let. Dal nám za pravdu, oceňuje Konečná

23.06.2022 17:35

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se domnívá, že premiér Petr Fiala (ODS) ve svém středečním projevu kvůli prohlubující se hospodářské krizi přiznal to, co KSČM hlásá už třicet let. Píše to server iDnes.cz s odvoláním na CNN Prima News.

Fiala lidem přiznal, co KSČM říká už třicet let. Dal nám za pravdu, oceňuje Konečná
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ve svém včerejším projevu mimo jiné hovořil o převzetí kontroly nad klíčovými elektrárnami státem. Tím dle slov Konečné dal za pravdu komunistům, aby kritická infrastruktura nikdy nepatřila do soukromých rukou.

Konečná se totiž domnívá, že kritická infastruktura má být v rukou státu. Podle jejích slov, kdybychom dnes neměli vybudované dvě jaderné elektrárny za bývalého režimu, tak dnes není čím svítit. „Kritická infrastruktura má zůstat v rukou státu, právě proto, že v těchto situacích, jaká teď nastává, ten stát má daleko více možností potom s tím něco dělat,“ zdůraznila pro CNN Prima News Konečná.

Podle jejích slov však v projevu premiéra chybělo to, za co lidé zítra koupí rohlíky, z čeho zaplatí obědy dětem či z čeho koupí v září nebo srpnu aktovku. Důležité pak pro ně je hlavně to, jak budou topit a svítit.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Musíme zabezpečit dostatek plynu na tuto zimu. Musíme se co nejdříve odstřihnout od Ruska a stát se energeticky suverénním státem. A musíme pomoci lidem a firmám, aby zvládli cenový šok, který nás v souvislosti s energiemi čeká. Na vyřešení těchto úkolů pracujeme prakticky každý den od začátku ruské invaze na Ukrajinu,“ zmínil ve svém včerejším projevu mimo jiné Fiala.

„Tuzemská kapacita zásobníků plynu je naplněna téměř ze dvou třetin. Budeme schopni v zimě dostatečně a dlouhodobě zabezpečit dodávky do všech českých domácností. Naše republika si ale nemůže dovolit být závislá na jednom nespolehlivém dodavateli,“ řekl Fiala, že cílem je energetická suverenita. „Asi jste zaznamenali, že jsme spustili léta bezdůvodně odkládaný tendr na dostavbu Dukovan, nebude se jej účastnit ani Rusko ani Čína,“ poznamenal také Fiala. „Minulý týden se nám podařilo získat podíl v terminálech na stlačený zemní plyn v Nizozemsku,“ dodal mimo jiné. 

„Musíme zásadně navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů ze zemí EU. Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Podpoříme výstavbu fotovoltaických elektráren. Chceme zásadně zvýšit objem produkce domácího bioplynu. Ano, bude nás to stát spoustu úsilí a hodně peněz. Ale je to cesta, která se českým domácnostem i českým firmám vyplatí. Je to investice do naší energetické suverenity,“ sdělil. 

„Součástí naší strategie je, aby stát získal pod kontrolu celou síť vlastních tuzemských elektráren. Bude to proces, který chvíli potrvá. Naším hlavním cílem musí být energeticky suverénní Česká republika,“ zdůraznil Fiala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…